Vraag:
vrijdag, 16 januari 2004

Beste mensen,
Mijn vraag gaat over mijn dochter Lotte die in februari vier jaar wordt. Zij is al bijna een jaar zindelijk overdag, en s'nachts ging het ook lang probleemloos. Echter, sinds een maand of twee plast Lotte 's nachts in bed als wij haar niet wakker maken. Dat doen we meestal om half elf. Zelf wordt zij ťcht niet wakker van de aandrang om te plassen, dat hebben een aantal keren getest. Als we haar nu wakker maken, moet ze zelf uit haar bed komen en naar de wc lopen om te plassen. Hoe kunnen we haar nog meer trainen? Wat kunnen we nog meer doen om haar te helpen?
Zij vindt het zelf ook heel vervelend als ze weer in een nat bed wakker wordt. Als zij dan in haar bed heeft geplast, zijn we nooit boos op haar. Wij verschonen het bed, wassen haar eventueel en stoppen weer in bed.

vriendelijke groeten,
H.Heinonen

Antwoord:
zaterdag, 17 januari 2004

Sommige kinderen worden ís nachts toch weer nat na een periode droog geweest te zijn. Allereerst is het verstandig om even te controleren of het plaspatroon overdag goed is. Het onderstaand lijstje geeft een eerste indruk over een normaal of verkeerd plaspatroon
∑ 6 keer per dag plassen wanneer ze 1,5 liter drinkt
∑ De plas moet vanzelf komen en het is niet nodig om mee te persen.
∑ De straal moet ononderbroken verlopen en naar beneden gericht zijn
∑ Bij aandrang moet de plas nog even uitgesteld kunnen worden.
∑ De ontlasting moet bijna dagelijks komen met normale hoeveelheden en is niet hard
∑ Wat is de blaascapaciteit overdag. Hoeveel wordt na maximaal ophouden van de plas, geplast? Wanneer dat , < 200cc is dan wordt het moeilijk om de nacht droog te overbruggen.
Wanneer er punten zijn die voor haar anders liggen dan kan u proberen die eerst zelf aan te pakken. Wanneer dat onvoldoende lukt of wanneer de punten bij haar niet van toepassing zijn dan zou ik naar de huisarts gaan om het te bespreken. Het belangrijkste is om er achter te komen of hier echt sprake is van bedplassen of dat het bedplassen veroorzaakt wordt door een verkeerd functioneren van de blaas. Wanneer het gewoon bedplassen betreft kunt u het beste doorgaan zoals u bezig was. U wekt haar een keer en maakt haar zo goed mogelijk wakker. Meer dan dat u nu doet lukt vaak niet, omdat zij pas 4 jaar is en het beinvloeden van de wekbaarheid is dan nog te moeilijk voor haar. Wanneer u een aantal maanden heeft gewekt dan kunt u de wektijd langzaam afbouwen. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag