Vraag:
vrijdag, 16 januari 2004

Wat een geweldig mooie en goede site. Helaas zie ik hem te laat, tenminste dat hoop ik. Onze dochter is 9 en plast al die tijd al in haar bed, naast 3 zoons die dat niet doen... Ze is nu echter sinds 16 dagen droog 's nachts, zonder dat wij daar iets aan hebben gedaan of haar opnemen. Als ik uw site lees, lijkt het alsof jullie zeggen dat het probleem verholpen is als er 14 dagen overheen gegaan zijn. Is dat zo? Kan ik al stiekem gaan juichen? Ik prijs mijn dochter regelmatig de hemel in, dat lijkt in jullie site ook goed te zijn. Ik heb ook wel eens gedacht dat het goed is er overdag zo weinig mogelijk over te zeggen.
Wat ik zeggen wou: het zou goed zijn als er meer bekendheid komt over de site, bijvoorbeeld door op scholen en bij artsen informatie neer te leggen. Het is een goede manier om zonder op te vallen toch veel informatie te kunnen krijgen. Er zijn volgens mij zoveel mensen die met dit probleem zitten.
Ik dank jullie voor jullie informatie. Ik hoop dat het inderdaad is zoals jullie zeggen, dat het over is...
Met vr.gr. Marianne

Antwoord:
zaterdag, 17 januari 2004

Allereerst hartelijk dank voor u enthousiaste reactie over de site. Uw dochter is nu 16 nachten droog. Het is niet met zekerheid te zeggen dat nu het bedplassen over is. Wanneer kinderen langer dan 14 dagen droog zijn gaat het lichaam al een beetje de vaardigheid als vanzelf ervaren. Hoe langer de periode is hoe meer het als een vanzelfsprekendheid. Zij heeft onbewust door hoe zij het moet doen. Het is wel heel belangrijk hoe u reageert wanneer het wel een keertje mis gaat. Wanneer het een grote teleurstelling is en u laat dat blijken dan zal uw dochter het vertrouwen in zichzelf opgeven, valt ze weer terug in har oude patroon van nat zijn wat ze al vele jaren gewend was. Beter is om haar dan duidelijk te maken dat het best een keer mis kan gaan. Wanneer ze moe is anders slaapt waardoor zij de signalen van de blaas niet goed kan voelen. Probeer dan de avond erna extra te oefenen door haar te zeggen te gaan plassen wanneer ze naar bed gaat, dan nog een half uurtje te lezen en dan nog een keer te gaan plassen. Ondertussen moet ze denken ďwanneer ik vannacht moet plassen wordt ik wakker en ga ik eruitĒ. Hopelijk is dit advies niet meer van toepassing en blijft het goed met haar gaan.
Wat betreft de promotie van de site moet ik u zeggen dat wij daar al heel veel aan doen. Inmiddels is de site bij vele huisartsen bekend en wordt er ook regelmatig aandacht besteed aan het onderwerp en de site in tijdschriften en de media. Dit schooljaar wordt er ook op verschillende scholen aandacht aan dit probleem besteed. Toch dank voor de suggesties.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag