Vraag:
maandag, 19 januari 2004

Ik heb een zoon van 13 jaar.Nog steeds kampt hij met zindelijkheidproblemen 'snachts.Het is door de jaren wel verminderd, toch blijft het een probleem met kamp en uit logeren.
Tijdens zomervakanties is hij nu vrijwel zindelijk.Zodra we thuis zijn en het schooljaar weer start krijgt hij er weer last van.Hij vertelt me dat het te maken heeft met de kou. Dit schooljaar (hij zit nu in de brugklas) komt het weinig voor echter na de kerstvakantie is hij weer regelmatig drijfnat geweest. Is het normaal dat hij natte periodes heeft? Soms denk ik dat het met spanning te maken heeft maar daar is ook geen patroon in te vinden.

Antwoord:
maandag, 19 januari 2004

Het kan zijn dat uw zoon met moeite droog is omdat hij door iets lichter te slapen en niet te veel drinken de nacht net droog kan overbruggen. Bij warm weer transpireert hij meer en slaapt hij mogelijk minder diep, waardoor hij net onbewust zijn blaas kan aansturen. Dit is echter nog geen gewoonte geworden. Hij heeft momenten dat hij toch weer zodanig slaapt dat hij de signalen van zijn blaas niet herkent. Hij kan daar wel op oefenen door 's avonds voor het slapen gaan te plassen dan een half uurtje te lezen en dan weer te gaan plassen. Hij kan ook zelf een wekker zetten en voor het slapen gaan, moet hij het geluid van de wekker goed in zijn hoofd prenten en tegen zichzelf zeggen dat hij er wakker van wil worden. Wanneer dat lukt kan hij de wekker steeds een kwartier eerder zetten zodat de nacht steeds langer wordt. Wanneer hij toch regelmatig nat blijft kan hij er voor kiezen om de DroogBedtraining te gaan doen. Deze staat beschreven op de site onder het hoofdstuk "therapie" en dan "niet medicamenteus".
Tenslotte is het boek "bedplassen daar wil je vanaf!" misschien wel wat voor hem. Hierin staan veel instructies om de wekbaarheid te verbeteren. Hij kan het zelf lezen. Meer informatie over het boek vindt u op de pagina "meer lezen".
Wil hij uiteindelijk toch professionele begeleiding dan kunt u het beste op de nieuwspagina kijken naar een adres bij u in de buurt. Ik hoop dat het gaat lukken. Veel succes.

met vriendelijke groe,

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeute

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag