Vraag:
maandag, 19 januari 2004

Voor mijn dochter van 6 jaar ben ik op zoek naar informatie over zindelijkheid. Ik kan hier erg weinig informatie over vinden, zowel bij de huisarts als op het Internet. Het is nog geen heel erg groot probleem, maar het wordt wel vervelend voor haar. Ze zit inmiddels in groep 3 en kan zelfs overdag haar plas nog niet ophouden. Lata staan 's nachts.
Wanneer ik haar vraag, wil je even plassen, zegt ze steevast: Nee, ik hoef echt niet. 5 minuten later zie ik haar al weer lopen met een natte broek. Niets, maar dan ook niets helpt. Kalenders, kadootjes, boos worden, niet boos worden...alles hebben we al geprobeerd.
Via de huisarts hebben haar laten onderzoeken in het ziekenhuis. Er is dus geen medische oorzaak. Maar hoe ik haar kan helpen? Ik weet het niet. Ze heeft 'gelukkig' geen erge dingen meegemaakt in haar jonge leventje. Op school gaat het goed, ze heeft veel contact met andere kinderen, veel vriendinnetjes, gaat op tijd naar bed. Daar ligt volgens ons de spanning dus ook niet.

Waar kan ik informatie vinden? Wie geeft ons de Gouden Tip!

Antwoord:
woensdag, 21 januari 2004

Uw vraag betreft eigenlijk broek- en bedplassen van uw dochtertje. De oorzaak van het broekplassen is zo niet te zeggen. Het is wel bekend dat wanneer kinderen merken dat zij iets te moeilijk vinden, in dit geval droog blijven overdag, zij een ontwijkhouding aan nemen om de vervelende ervaring te kunnen overleven. Zij voelen niet dat ze moeten plassen en voelen zelfs niet dat zij nat zijn. Ze ontwijken het probleem als oplossing om het niet als vervelend te ervaren. Wanneer zij er wťl steeds op zouden letten dan hebben ze er te veel last van. Het kan ook zijn dat zij het echt niet voelt. Het kan ook zijn dat de aandrang zich zo onverwachts aandient, dat zij er niet meer op kan reageren. Weer andere kinderen gaan zo op in het spel, dat zij ook niet voelen dat ze moeten plassen. Ook kinderen die problemen hebben om structuur aan te brengen in het dagelijks leven, vinden het moeilijk om zindelijk te worden. U merkt wel er zijn meerdere mogelijkheden die nu voor onze site te ver voert om helemaal uit te leggen. Het kan zijn dat het bedplassen een gevolg is van de klachten overdag. Meestal wordt geadviseerd om eerst overdag goed droog te worden alvorens aan het bedplassen aandacht te besteden. Wanneer bedplassen het hoofd probleem is dan kan zij aan dat probleem gaan werken en de wijze waarop, vindt u op onze site. Om het broekplassen aan te pakken moet u eerst naar de huisarts. Afhankelijk van zijn of haar expertise zal hij wel of niet doorverwezen moeten worden naar een specialist. De ziekenhuizen die veel ervaring hebben met kinderen die overdag nat zijn, zijn de Academische ziekenhuizen in Nijmegen, Rotterdam, Utrecht en ook het ziekenhuizen in Meppel, Deventer, Nieuwegein en Eindhoven hebben ervaring op dit gebied. Op de site www.plascentrum.net vindt u informatie over broekplassen. Ik hoop dat u de goede weg vindt om hem van de klachten af te laten komen. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag