Vraag:
donderdag, 22 januari 2004

Ik ben een jongen van 15 jaar en plas wanneer ik alkohol genuttigd heb in mijn bed, het maakt dan niet uit hoe gering de hoeveelheid is, zelfs een half biertje is bij mij al genoeg voor een nat bed. Kan dit betekenen dat ik gevoelig ben voor alcohol? En zou ik bescherming moeten dragen nadat ik alkohol heb genuttigd? Minder vocht drinken helpt trouwens ook niet dat heb ik al geprobeerd.
De nacht voor dat ik een zware toets heb of iedere nacht in een toetsweek plas ik ook in bed. Is er een verband tussen het bedplassen en de mogelijke stress van een toets week?

Antwoord:
zondag, 25 januari 2004

Alcohol kan van invloed zijn op bedplassen. Enerzijds omdat er meer urine wordt aangemaakt bijvoorbeeld bij het drinken van bier en anderzijds ga je vaster slapen van alcohol waardoor je net onder de wekbaarheids grens slaapt. Je wordt niet wakker van geluiden en ook niet van de signalen van je blaas waardoor je nat wordt. Je kunt proberen om na het drinken van alcohol de wekker een keer extra te zetten namelijk anderhalfuur na het slapen gaan en jezelf inprenten dat je daar echt wakker van wilt worden. Daardoor slaap je iets lichter wat net voldoende kan zijn om droog te blijven. Jouw tweede vraag ging over stress en bedplassen ook hiervoor geldt dat stress er voor zorgt dat je vaster slaapt of meer urine aanmaakt en ook in deze situatie is een keer opstaan ís nachts het enige advies.

Met vriendelijke groet


Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag