Vraag:
zaterdag, 24 januari 2004

Mijn zoon (adoptiezoon) van vier is overdag goed zindelijk maar plast 's nachts regelmatig in zijn bed. Ook als wij hem voordat wij naar bed gaan, nog even wakker maken om hem te laten plassen. Hij heeft lang luierbroekjes in bed gedragen, maar wij kregen het vermoeden dat dat niet stimuleert (als je wakker wordt en je moet plassen terwijl je zo'n broekje aan hebt, laat je het makkelijker lopen). Sinds we gestopt zijn met de broekjes, gaat hij (meestal) wel 's morgens op de pot om te plassen als hij vroeg wakker is. Hij plast dus waarschijnlijk in zijn diepe slaap. Een plaswekker lijkt ons een uitkomst, maar ik heb begrepen dat dat pas vanaf 5 jaar kan. Is dat zo? Mij lijkt vier jaar een leeftijd waarop je daar toch wel mee kunt beginnen.
We hebben positieve beloning geprobeerd, hij is ook heel blij al hij droog is. Maar we denken dat dat niet genoeg is. Omdat het een kindje is dat emtioneel/lichamelijk nogal wat meegemaakt heeft in zijn eerste jaar, denken wij dat het zijn zelfbeeld enorm goed zou doen als het hem lukt 's nacht droog te blijven.

Antwoord:
zondag, 25 januari 2004

Het kan heel goed zijn dat uw zoontje zo vast slaapt dat hij de signalen van de blaas niet voelt en daar door in bed plast. Mogelijk is zijn blaascapaciteit ook nog aan de krappe kant. Het is al wel heel goed dat hij er ’s morgens wakker van wordt en op het potje gaat plassen. Wij adviseren op deze leeftijd nog geen plaswekker. Zij kunnen het nog moeilijk zelf regelen en de kans op mislukken is groot. De geloofwaardigheid dat de plaswekker wel werkt op 7-8 jarige leeftijd wordt daarmee aangetast. Op de leeftijd van 4 jaar adviseren wij de wekmethode.
Veel kinderen hebben een probleem om wakker te worden van de seintjes van de blaas. Beter wakker worden kan men leren. Om wakker te leren worden van een volle blaas moet ‘s avonds voor het slapen gaan geoefend worden in de vorm van inprentingsoefeningen . Dit moet heel gedisciplineerd gebeuren, pas dan kan de wekbaarheid beïnvloed worden. Een voorbeeld: Een brandweerman die dienst doet in de kazerne zal misschien wel gaan slapen, maar met het idee, dat hij onmiddellijk wakker moet zijn, wanneer hij een bel hoort. Dit betekent namelijk dat er ergens brand is. Deze brandweerman heeft dat heel goed in zijn hoofd zitten en “ gaat erop slapen”. Hij wordt echt wakker en slaapt niet door het alarm. Een ander voorbeeld is wanneer je extreem vroeg op moet om naar Schiphol te gaan. Men slaapt dan anders dan wanneer je op zondag uit kan slapen. Het betekent dat je de wekbaarheid kan beïnvloeden. Wanneer je wakker wilt leren worden van een volle blaas kun je daar dus ook oefeningen voor doen.
Om bij wekken beter wakker te zijn, kun je dat bijvoorbeeld oefenen met een wachtwoord. Er wordt een woord afgesproken voor het slapen gaan, dit woord moet worden ingeprent worden in de trant; “als ik gewekt word moet ik onmiddellijk mijn wachtwoord zeggen”. Het moet natuurlijk iedere avond een ander woord zijn. Het kind moet oud genoeg zijn om het wachtwoord voor het slapen gaan goed in te prenten. Sommige kinderen voelen niet aan hoe intensief zij dat moeten doen. Zij hebben hulp nodig om voor het slapen een kwartier te oefenen door te herhalen wat ze moeten doen wanneer ze gewekt worden.
Het is ook mogelijk om een geluid af te spreken welke voor het slapen gaan een paar keer gehoord wordt en het kind denkt “ wanneer ik dit hoor moet ik wakker worden” . Voorbeelden van geluiden zijn:
· Ratel
· Muziekdoosje
· Politieauto
· Fluit
· Een muziekinstrument
· De radio
· Een favoriet cassette bandje
Het is de bedoeling dat er iedere avond een ander geluid gekozen wordt. Door het inprenten en wakker worden van het wekken of van het geluid wordt er anders geslapen waardoor er ook kans is dat men makkelijker wakker wordt van de signalen van de blaas. Bovendien wordt er bewuster een plas op de wc gedaan zodat er een bewust wordingproces plaatsvindt, dat de volle blaas op de wc moet worden uitgeplast en niet in bed.
Hopelijk gaat het hiermee lukken.Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag