Vraag:
zondag, 25 januari 2004

Ik ben 13 jaar oud en plas in bed.
Mijn probleem is echt.
Als ik in bed heb geplast dan ben ik helemaal bleek, moet meestal overgeven en heb hoofdpijn.
Is dit wel normaal?
Volgens de dokter is het niet ernsig.
Het gebeurt meestal 2-3 keer per week.
Ik weet niet meer wat ik hier mee moet.

Antwoord:
maandag, 26 januari 2004

Hallo,

Het is heel vervelend dat je naast het bedplassen, ook nog zoveel andere klachten hebt.
Het kan zijn dat je je zo zorgen maakt om het bedplassen, dat je er helemaal ziek van wordt. De oplossing is dan om je minder zorgen te maken (makkelijk gezegd). Het helpt om te beseffen dat je niet de enige bent en dat er ook voor jongenlui van jouw leeftijd nog mogelijkheden zijn om droog te worden (zie de andere pagina's op deze website).
Het kan echter ook zijn dat alle klachten onderdeel zijn van iets anders, bijvoorbeeld dat je niet goed slaapt en tijdens de slaap te kort zuurstof krijgt. Hierdoor kan je misselijk worden en hoofdpijn krijgen, maar is het ook moeilijker om goed wakker te worden (bijvoorbeeld van het gevoel van een volle blaas). Als je dan daadwerkelijk in bed plast is dat zo'n sterke prikkel dat je daar wel wakker van wordt, maar dan is het al gebeurd en heb je al hoofdpijn en ben je al misselijk. De oplossing is dan om samen met je huisarts te kijken hoe het komt dat je zo slecht slaapt. Dat komt bijvoorbeeld nog wel eens voor bij mensen die (veel) te dik zijn.
Het kan echter ook nog aan andere zaken liggen. Zeker als het zo vaak voorkomt als jij zegt, dan zou ik het toch nog eens met je huisarts bespreken en hem zeggen dat het voor jou wel ernstig is en je er graag van af wil.

Succes!

Frank van Leerdam
jeugdarts, secretaris KennisCentrum Bedplassen.


Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag