Vraag:
maandag, 26 januari 2004

Beste mevrouw/meneer,
vanuit de GGD Zeeland heb ik een meisje van 7 jaar in begeleiding i.v.m. bedplassen. Bij het anamnesegesprek kwam ter spake dat het meisje soms maar 3 keer per dag plaste. Ik heb moeder erop gewezen om haar dochter vaker overdag naar de wc te sturen en om de blaasinhoud 1a2 keer te meten m.b.v. een maatbeker. Na een paar weken plaste het meisje ongeveer 6/7 keer per dag, maar haar blaascapaciteit blijft max. 125cc.Het meisje is niet bekend met urineweginfecties en is 's nachts makkelijk wekbaar.
Kan dit meisje met een plaswekker starten of vinden jullie dat ze bijvoorbeeld eerst naar de huisarts moet voor nader onderzoek?
Ik ben benieuwd naar jullie antwoord,
Groetjes van Helma Hulscher.

Antwoord:
woensdag, 28 januari 2004

Beste Helma,

Het is niet helemaal met zekerheid te zeggen, of het meisje van 7 jaar een normaal plaspatroon heeft. De blaascapaciteit is veel te krap. De vraag is of zij voldoende uitplast of dat zij veel urine achterhoudt in de blaas. Wanneer zij zich aangewend heeft om heel lang de plas op te houden dan kan zij een luie blaas ontwikkeld hebben. Wanneer zij 7 keer per dag kleine plasjes doet en 1,5 liter drinkt dan bestaat de kans dat ze urine achter houdt. Je kunt nog even vragen hoe de urinestraal verloopt. Komt de straal in een keer of in gedeeltes. Bij twijfel zou ik het toch laten beoordelen door door een kinderarts of kinderuroloog. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag