Vraag:
donderdag, 10 januari 2008

Hallo,

Heel heel erg blij ben ik dat ik ergens terecht kan met mijn vraag. Complimenten en blijf dit doen!

Vooraf eerst wat informatie. Mijn dochter is rond haar 2jaar en 9 maanden overdag zindelijk geworden. Daarna hebben we met een stickerkaart haar ook 's nachts zindelijk gekregen. Na ong een half jaar kreeg ze haar eerste urineweginfectie. Deze is verholpen met een kuur. Daarna moesten we opnieuw beginnen met de "zindelijkheidstraineing"zowel overdag als 's nachts. Na een poosje lukte dit weer en haalde we haar op als wij gingen slapen. Ze was niet wakker te krijgen en ze deed slapend haar plas (nu weet ik inmiddels dat dit weinig zin heeft!). In februari vorig jaar zijn we gestopt met haar ophalen. Het ging goed en ze was snachts droog. Ruim een week later kreeg ze weer een urineweginfectie. Dus weer een kuur en NIET de juiste. Nadat deze afgelopen was dus een plasje op kweek gezet en toen pas aan de juiste kuur begonnen. Vanaf dat moment ook onder behandeling van een kinderarts. Er is toen een echo van de nieren en de blaas gemaakt waar geen afwijkingen te zien waren.
Vanaf toen hebben we haar iedere avond opgehaald (slapend, wat ze is niet wakker te krijgen), niet zelf de billen af laten vegen, en opgelet dat ze genoeg dronk, hygiene etc.

ROnd Sinterklaas 2007 (ze was toen sinds aug 4 jaar) ging ze weer 's nachts regelmatig in bed plassen. (overdag droog, maar wel soms moeite met plas ophouden, bijv hoesten en dan druppels). Ik besloot toen haar een luier aan te doen, totdat de spannende tijden afgelopen waren en haar goed te laten slapen. De luiers waren bijna altijd flink nat. Toen zijn we ook gestopt met ophalen, omdat ik vanaf toen wist dat het zo geen zin heeft. De week voor oudjaar en na nieuwjaar was ze droog in haar luier, zonder ophalen. We hadden 6 janauri als datum dat we opnieuw gingen proberen zonder luier, met beloningssysteem. De dag ervoor was ze weer nat....en ziek. Overgeven, en klagen over buikpijn. Dit overgeven was die dag meerdere malen. De maandag erop (7 jan 2008) naar dokter gebeld omdat ze bleef klagen over buikpijn. (was niet zo bij eerdere u.w.i.). Toch een plasje laten controleren en ja, weer een u.w.i.. Dus weer naar het ziekenhuis op kweekje te maken. De kinderarts heeft hier 2 bacterieen in gevonden. Vrijwel onmogelijk zegt hij, maar nu wel gisteren aan de kuur begonnen. Deze lijkt effect te hebben.

Heeft u een beeld wat hier aan de hand kan zijn?
De kinderarts heeft ons gezegd dat als er een derde u.w.i. op zou treden (dat is dus nu) hij een onderzoek met catheter wil, om reflux uit te sluiten. Wij zien dit voor onze dochter niet zo zitten, omdat we het een erg belastend onderzoek vinden. Heeft u een mening hierover? Ik zou deze erg graag horen. Hoewel dit misschien niet helemaal het doel van de site is, is dit de enige site waar ik me toch thuisvoel met het probleem. Hopend dus toch op een antwoord.

Met vriendelijke dank en groet,
Kim Wintermans

Antwoord:
woensdag, 13 februari 2008

Beste ouder,
Allereerst escuus voor de late reactie.
Bij uw dochter is er mogelijk sprake van een onrustige blaas door de blaasontstekingen, het betreft dan inderdaad niet meer zuiver bedplassen. Als de blaasontstekingen bij herhaling voorkomen is het zeker zaak om dit verder uit te laten zoeken, om bijvoorbeeld zoals uw behandelend arts ook slelt, reflux uit te sluiten.
Vaak blaasontsteking richt meer schade aan dan de onderzoeken die nodig zijn om het goed te behandelen.
Hartelijke groet,
Zwaan Mulder

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag