Vraag:
donderdag, 14 februari 2008

Hallo, mijn naam is Heinz Meurs en ik ben jeugdverpleegkundige werkzaam in een asielzoekerscentrum.Een meisje dat hier samen met haar beide ouders en haar jonger zusje woont, heeft last van bedplassen.Zij is 8 jaar oud en haar jonger zusje van 6 is al geruime tijd zindelijk. Het gezin komt uit Irak. Alya, zo heet zij, is nooit zindelijk geweest. Kreeg in Irak medicatie helaas zonder resultaat.
Zij slaapt erg vast. Schreeuwt vaak in haar slaap maar kan zich in de ochtend niks van haar dromen herinneren. Haar ouders maken haar twee keer per nacht wakker om naar het toilet te gaan. Meer slapend dan wakker laat ze zich dan meevoeren naar het toilet. Het gebeurt iedere nacht, vaak twee tot drie keer. Het is een lief aanhankelijk meisje en kennelijk ook erg angstig. Er moeten op z'n minst twee kaarsen branden in de nacht anders begint ze meteen al in haar bed te plassen. het hele gezin woont en slaapt op ťťn kamer. De huisarts heeft MINRIN 0,5 mgr 1dd voorgeschreven, dit had echter geen enkel effect. Alya schaamt zich hier vreselijk voor. Het is bovendien een grote lichamelijke en financiŽle belasting voor de ouders. De kalendermethode kan ik niet toepassen omdat ze elke nacht meerdere keren in bed plast. Wij hebben hier plaswekkers maar ik vrees dat het hele gezin en wellicht omwonende gezinnen er wakker van zullen worden maar niet Alya. Bovendien is het hier een vrij onrustige omgeving die al niet bijdraagt aan een gezond leefklimaat voor een opgroeiend kind. Desondanks is de nood groot en zou ik graag een werkbaar advies krijgen.
Bij voorbaat dank.

Antwoord:
donderdag, 14 februari 2008

Beste Heinz,
Dit is een gecompliceerd probleem! Die kaarzen lijken me trouwens erg gevaarlijk. Waarschijnlijk is ze een gewone plaswekker ook niet zo geschikt omdat ze zo angstig is. Je zou een trilplaswekker kunnen proberen en misschien Minrin erbij, de geadviseerde dosis is dan 0,4 mgr. Je kunt het beste de volgorde aanhouden van: een uur voor het slapen gaan niet meer drinken. Voor het naar bed gaan goed leeg plassen en de o,4 mgr Minrin in eťn dosis innemen, daarna in bed een half uurtje ontspannen, doordat de ouders voorlezen bijvoorbeeld ook om haar gerust te stellen. Dan nog eens plassen en de plaswekker aan sluiten. Eerst even het trillen oefenen zodat ze weet waar ze wakker van moet worden.
Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt,
Succes,
Zwaan Mulder


Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag