Vraag:
dinsdag, 26 februari 2008

Hallo,
Ik ben moeder van 3 kinderen, resp. net 5,61/2,net 8 jaar. Alle drie waren op tijd zindelijk overdag en zijn ook de meeste nachten droog. De oudste liet ik als klein kind om 23.00 u nog plassen, maar ik ben hiermee gestopt om gewenning om in de slaap te plassen te voorkomen. De jongste 2 heb ik dit bewust niet gedaan.
Als we een nachtje elders verbliojven en ik laat ze als uitzondering wel 's nachts plassen blijft altijd alles droog.
Vooral de oudste 2 hebben echter nogal eens een ongelukje s'nachts. Soms bijv. 2 weken niet, soms 3x in een week. Ik geef ze meestal na 18.45 u geen drinken meer en laat ze altijd plassen voor het slapen gaan (v.a. 19.45 u). Als ze echte een uitschieter hebben met toch een groot glas drinken net voor het slapen gaat het meestal wel bij eentje minimaal mis.
Zou het omgekeerde waar kunnen zijn, t.w. mijn fixatie om sŠvonds niet te veel meer te drinken zorgt voor een minimaal gevulde blaas, waardoor de prikkel om wakker te worden om te plassen op de w.c. te klein is?
Wat kan ik nog toevoegen aan wat ik al doe? Heb je tips?
Alvast b.v.d. van een mama

Antwoord:
woensdag, 27 februari 2008

Hallo,
U laat uw kinderen al weinig tot niet drinken vanaf een uur voor het slapen gaan, dat is over het algemeen ook het advies. U zou nog kunnen overwegen met uw kinderen de PRP oefening te doen: Na het uitplassen in bed een half uurtje ontspannen door iets te (voor-) lezen of muziek luisteren, daarna nog eens plassen. Uw kind van acht jaar zou daarnaast de plaswekker kunnen proberen.
Afhankelijk van het resultaat is deze misschien later ook toe te passen bij de andere kinderen.
Succes,
Zwaan Mulder


Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag