Vraag:
woensdag, 2 april 2008

Mijn zoon van 6 (en 3 maanden) is nog nooit een nacht droog geweest. We laten hem plassen voordat we zelf naar bed gaan (hij moet dan een trap af en weer op), maar hij wordt eigenlijk niet echt wakker en plast dan vaak ook amper. Hij is nog nooit zelf wakker geworden omdat hij moest plassen. Hoewel hij nog vrij jong is, beginnen we het bedplassen nu wel als een probleem te ervaren. Hij lekt namelijk elke nacht (en niet een beetje!) door zijn luiers heen (zowel de grootste maat gewone luiers als de speciale van DryNites). We hebben hem ook wel eens zonder luier laten slapen, wilden hem dan zelf zijn bed laten verschonen 's nachts, maar hij merkt zelf niet dat hij in een nat bed ligt. Alleen tegen de ochtend (5 uur) wordt hij er wakker van en slaapt dan vervolgens niet meer (slaaptekort en oververmoeidheid als gevolg). Hij schaamt zich tegenwoordig erg voor zijn bedplassen; durft logeerpartijtjes niet aan.
Hij drinkt niet overmatig veel en plast overdag ook niet overdreven vaak. Overdag nooit ongelukjes, maar hij kan zijn plas maar kort ophouden.

Wat is wijsheid: wachten tot het vanzelf overgaat of nu al hulp zoeken bij de huisarts? Ik (moeder) heb zelf tot mijn 18e in bedgeplast (werd nooit wakker omdat ik moest plassen). Ook mijn andere zoontje van 4 is 's nachts nog niet zindelijk, maar die heeft wel af en toe een droge nacht en produceert veel minder plas. Ook hij wordt niet wakker omdat hij moet plassen.

Antwoord:
vrijdag, 4 april 2008

Hallo,
Omdat uw zoontje nog nooit droog is geweest en hij ook heel moeilijk wakker wordt is het misschien nog wel wat vroeg om van hem te verwachten dat hij al kan leren droog te slapen. Bovendien komt bedplassen in de familie voor, je ziet dan vaak dat het bij meer kinderen in die familie langer duurt voordat droog slapen lukt.U kunt proberen de wekbaarheid te verbeteren door met hem af te spreken dat u hem gaat wakker maken met een wachtwoord, (zie niet medicamenteuse therapie op deze site). Omdat u opmerkt dat uw zoontje erg veel urine aanmaakt tijdens de slaap kunt u de huisarts vragen of u ter ondersteuning een periode Minrin mag gebruiken.
Succes,
Zwaan Mulder


Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag