Vraag:
dinsdag, 6 mei 2008

Ik heb een vraag. Onze dochter van 5 is overdag zindelijk geworden toen ze bijna 3 was. Dat ging direct goed. Nu is ze vijf en heeft ze regelmatig ongelukjes overdag. Ze moet soms wel 6 keer in een uur plassen en heeft regelmatig een natte onderbroek. 's nachts is ze nog niet zindelijk geweest. We hebben het een aantal keer geprobeerd, maar ze plast meerdere keren per nacht in haar bed. Ze draagt nu een luier en die is bijna altijd nat 's ochtends.
We hebben haar urine al diverse malen laten onderzoeken op blaasontsteking, omdat ze soms zo vaak moet plassen. Uitslag is iedere keer: geen blaasontsteking.
Wat zou de oorzaak kunnen zijn van het vele plassen en 's nachts nog niet zindelijk zijn.

Antwoord:
vrijdag, 9 mei 2008

Uw vraag welke oorzaak het vele plassen heeft is niet zomaar te beantwoorden, want er zijn verschillende mogelijkheden. Ruim 15 % van de vijfjarigen plast nog regelmatig in bed, maar bij uw dochter is het teruggekomen na een paar jaar en dan kunnen er diverse factoren een rol spelen. Zo zien we regelmatig dat meisjes op die leeftijd een keer blaasontsteking krijgen hetgeen de klachten die u beschrijft kan veroorzaken, maar u heeft al enkele keren urine laten nakijken. Een andere mogelijkheid is dat ze vaginale irritatie of infectie heeft die ook deze klachten kan geven, of obstipatie, een kloofje of scheurtje bij het rectum kan ook veel pijn en irritatie geven. Het is zelfs mogelijk dat het nu niet meer bestaat maar dat ze in het verleden een van deze narigheden heeft ervaren.
U zou er denk ik wel goed aan doen verwijzing naar een kinderarts te vragen.
Groet van Zwaan Mulder


Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag