Vraag:
maandag, 19 mei 2008

Mijn geadopteerde dochter van 4,5 jaar plast overdag erg vaak (op school merken ze dit ook) alleen niet altijd. In hoeverre kan stress hierbij een rol spelen? Ze heeft het vaak moeilijk. Ze denkt ook wel vaak dat ze moet, maar dan komt er bijna niets. Meestal zeg ik dan dat haar buik haar fopt en dat ik dat ook wel eens heb, maar het is wel vervelend.
Ook is ze 's nachts nog niet droog (heel af en toe een droge luier), dit vindt ze heel erg want 'niemand in de klas heeft nog een luier 's nachts'. Op het CB adviseerden ze me om haar niet te wekken 's avonds om te gaan plassen omdat ze moet leren er zelf wakker van te worden, maar ze wordt er zelf echt niet wakker van en ze staat er op dat er 's avonds geplast wordt.'s Morgens rond 6.30 uur gaat ze de laatste tijd wel zelf en dan vraagt ze hoopvol of 'ie nog droog is. Een systeem met belonen zie ik niet zo zitten voor haar, omdat ze volgens mij al gemotiveerd genoeg is en ze daar doorgaans erg gespannen van wordt.

Antwoord:
maandag, 19 mei 2008

Hallo,
Hoewel uw dochter nog erg jong is om al iets aan het bedplassen te doen, zou u wel de huisarts kunnen vragen of ze een medicijn kan krijgen voor een korte periode op proef om te zien of daarmee haar blaas een beetje tot rust komt, dit niet zozeer vanwege het bedplassen maar wel omdat ze overdag zo vaak moet en zoveel moeite moet doen om het droog te houden. Ook is het dan erg belangrijk om poepproblemen uit te sluiten want obstipatie kan een onrustige blaas in de hand werken en het medicijn welke de blaas tot rust moet brengen kan weer obstipatie in de hand werken.
Hoewel het CB gelijk heeft wat betreft het zelf wakker worden denk ik dat het in dit geval (uw zeer gemotiveerde dochter die zelf heel goed begrijpt waarom ze een keer wordt gewekt) verstandig haar op een vast tijdstip te laten plassen. het is echter wel verstandig dit met haar te bespreken, bijvoorbeeld dat ze kan zeggen hoe laat jullie hebben afgesproekn of dat ze een wachtwoord zegt. (zie verder op deze site voor 'wachtwoord'.)
Veel succes,
Zwaan Mulder


Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag