Vraag:
dinsdag, 20 mei 2008

Mijn zoon van 12 jaar plast regelmatig in zijn bed. Hij werd bij ongeveer 3,5 jaar overdag zindelijk en korte tijd later ook 's nachts. In al die jaren heeft hij af en toe een 'ongelukje' gehad zoals denk ik de meeste kinderen. Toen hij 9 ŗ 10 jaar werd, begon het opeens weer. In sommige periodes meerdere malen per week, soms slechts 1 keer in de 2 of 3 weken. Een vast patroon heb ik niet kunnen ontdekken een reden waarom het opeens begon ook niet (psychisch).
We zijn naar de huisarts geweest en o.a. met de plaswekker begonnen. Maar ook dat werkte niet echt, dan ging het 2 weken goed en begon het weer.
Hij heeft onderzoeken in het ziekenhuis bij een kinderarts gehad naar zijn blaas en nieren (inclusief echo's) maar ook daar is niets uit gekomen.
Sinds een half jaar zetten we zijn wekker op 4.00 uur 's ochtends, na een aantal experimenten op 6.00 en 5.00 uur. Hierdoor wordt hij wakker en gaat hij naar het toilet. Hij moet dan altijd plassen. Heel soms komt het tegenwoordig voor dat hij ervoor al in zijn bed geplast heeft, maar meestal voorkomt het wel dat hij in bed plast.
Ik heb geen idee wat ik er meer aan kan doen. Deze aanpak heeft tot nu toe het meeste resultaat maar moet hij dan de rest van zijn leven zijn wekker 's nachts zetten?
Af en toe vergeet hij zijn wekker, zeker als hij bij vriendjes gaat logeren en op kamp gaat en bijna altijd gaat het goed.
Graag hoor ik van u of er andere zaken zijn die we kunnen proberen om hem te helpen te voelen dat hij aandrang heeft om te gaan plassen ook al slaapt hij.
Ik moet zelf er 's nachts minimaal ťťn keer uit. Mijn moeder had daar ook veel last van. Mijn neefje heeft ook last van bedplassen gehad en is er m.b.v. de plaswekker redelijk vanaf gekomen.
Vriendelijke groeten,


Antwoord:
woensdag, 28 mei 2008

Hallo,
Naar ik begrijp heeft de plaswekker eerder niet geholpen, maar wordt uw zoon nu wel wakker van zijn eigen wekker. Daarom denk ik dat het een goed idee is om nog eens een goede en harde plaswkker te gaan gebruiken. Ze zijn er in diverse types en er is nogal wat verschil in geluid. Het best bevallen over het algemeen nieuwere uitvoeringen met bijbehorende broekjes en een zendertje draadloos op het broekje geklikt. Van de plaswekker wakker worden is een meer natuurlijk moment dan van de gewone wekker omdat is aangetoond dat de manier van slapen al een beetje anders wordt bij het gevoel van een volle blaas en dat is nu juist wat uw zoon moet leren.
Als dat ook niet helpt dan adviseer ik u contact op te nemen met het Droogbedcentrum, waar men is gespecialiseerd in de behandeling van herndekkige bedplassers vanaf 12 jaar.
vriendelijke groet,
zwaan Mulder


Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag