Vraag:
vrijdag, 15 augustus 2008

Beste meneer/mevrouw,

Al enige tijd begeleid ik een jongen van 10 1/2 bij het bedplassen. We zijn december 2007 gestart met de begeleiding.
Plassen overdag ging wisselend en was 's nachts 7/7 nat.
We zijn gestart met het plassen overdag: wc schema en tot 25 tellen na het plassen. Vervolgens na oefeningen zijn ze begonnen met de plaswekker. vanaf het begin heeft hij al moeite met het wakker worden. Tip gegeven te trainen overdag. Vraag me af of ouders dit werkelijk hebben gedaan.
Ging wel steeds beter. Was op een gegeven moment 5 nachten per week droog. Vanaf april gaat het minder. Steeds een paar dagen droog en dan weer nat. is erg teleurgesteld als hij weer nat is.Dit bleef zo. Begin juni gestart met een maand minrin i.c.m. plaswekker. Half juli zijn we begonnen met afbouwen 1-3-5-7- dagen geen minrin. Dit ging goed. Hij bleef droog. Nu mailt vader dat hij toch weer nat is. 2 nachten een klein beetje.

Wat kan ik nu het beste adviseren? Graag ontvang ik op korte termijn uw reactie.

Met vriendelijke groet,

Margret Broers
Sociaal verpleegkundige JGZ

Antwoord:
dinsdag, 19 augustus 2008

Hallo,
Als ik het goed begrijp had deze jongen op de leeftijd van 10 jaar ook nog problemen overdag. Dat op zich zou een reden moeten zijn om wel verder onderzoek te doen. Als het een kind op die leeftijd lukt om 's nachts wel droog te zijn (hetgeen toch een periode is gelukt)en overdag moet hij er moeite voor doen dan kan dat toch wel duiden op een iets meer gecompiceerd probleem. Heeft u de blaasvolume opgemeten? Dat wil zeggen dat u een indruk heeft van de maximale hoeveelheid die hij in zijn blaas kan houden. Dat zou voor een 10 jarige wel 300 ml moeten zijn, als dat niet lukt dan moet er verder onderzoek plaats vinden. U kunt denken aan beperkte blaascapaciteit door slecht rekbare of instabiele blaas, met name omdat hij maar een klein beetje nat is nu.
Ik hoop dat u uw client verder kunt helpen,
met groet,
Zwaan Mulder


Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag