Vraag:
maandag, 18 augustus 2008

Geachte heer/mevrouw,

Ons zoontje van (volgende week) 7 plast elke nacht in bed. Hij draagt een luier maar zelfs dan wordt zijn bed vaak nog drijfnat. Hij is niet of nauwelijks wakker te krijgen en wanneer ik hem om een uur of 11 's avonds op de w.c. wil zetten is hij vaak al nat. Ook de volgende dag is zijn luier dan weer nat. Ik heb begrepen dat opnemen alleen zinvol is wanneer een kind ook echt wakker is tijdens het plassen maar het lukt niet hem wakker te krijgen. Ik zie daarom ook weinig heil in het gebruik van een plaswekker. We hebben overigens een plaswekker in huis van onze oudste zoon. Hij is zindelijk geworden toen hij net 8 was. In zijn geval was dat iets anders omdat we vermoeden dat zijn late zindelijkheid 'snachts te wijten was aan zijn autisme.

Aangezien we het niet meer dan een beetje lastig vinden dat hij steeds nat is en nog steeds luiers moet dragen weet ik niet of we uberhaupt met een therapie moeten beginnen. Mijn zoontje klaagt niet, ik klaag af en toe dat zijn bed weer nat is maar we vinden het geen ramp. Moeten we nu toch een keer actie ondernemen? Ik las op uw site dat maar gewoon afwachten, afgeraden wordt.

Antwoord:
woensdag, 20 augustus 2008

Hallo,
U schrijft dat uw zoontje erg moeilijk wakker wordt, maar dat hoeft niet te betekenen dat hij ook niet wakker wordt van de plaswekker want de plaswekker gaat op een moment dat hij ook daadwerkelijk aan het plassen is en onderzoek heeft uitgewezen dat op het moment dat iemand begint te plassen, hij/zij toch vaak al enigszins 'meer aan de oppervlakte' begint te komen. Het is dus goed mogelijk dat uw zoontje gemakkelijker wakker wordt van de plaswekker dan op een geforceerd moment. Als u echter na een paar weken merkt dat er geen verandering komt dan kunt u beter nog wachten tot het volgende voorjaar.
Succes!
Zwaan Mulder


Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag