Vraag:
maandag, 18 augustus 2008

Onze dochter van net 7 jaar was met ca. 2,5 jaar overdag zindelijk. Ongeveer een jaar daarna hebben we geprobeerd te stoppen met luiers ís nachts, echter, wij hebben dat niet handig aangepakt. Wij hebben haar in die tijd laten plassen voordat wij zelf gingen slapen, maar hebben haar daarbij niet goed wakker gemaakt. Achteraf denk ik zelfs dat wij haar het bedplassen hebben aangeleerd! In de tussentijd is het zo dat ze (gelukkig) niet iedere nacht in bed plast. Soms gaat het wel een half jaar goed, soms een maand of 3. Dat wisselt erg. Eind juni was ze jarig en ik vermoed dat de spanningen die daarmee gepaard gingen ervoor gezorgd hebben dat ze de afgelopen maanden alweer diverse keren in haar bed geplast heeft. Tegelijkertijd verwacht ik dat het wel weer zal verminderen de komende tijd.

Op zich is het dan ook niet zoín probleem en niet vergelijkbaar met verhalen die ik hoor en lees over kinderen die iedere nacht in hun bed plassen, maar ik vraag me toch wel af of we er iets mee moeten, want ik twijfel of dit wel vanzelf zal overgaan!

Kunt u daar iets over zeggen? Ook over de mogelijk handigste aanpak?

Antwoord:
woensdag, 20 augustus 2008

Hallo,
Een pas verworven vaardigheid kan bij spannende gebeurtenissen tijdelijk weer even verloren gaan. In het geval van uw dochtertje kunt u daar het beste vanuit gaan op dit moment. Mocht de terugval toch blijven bestaan en ze gaat bijna alle nachten in bed plassen dan is het zinvol met bijvoorbeeld een plaswekker te beginnen. Maar omdat u zelf ook al het vertrouwen hebt dat het al weer beter gaat, kunt u op dit moment dat vertrouwen ook het best uiten naar uw dochter.
Vriendelijke groeten,
Zwaan Mulder


Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag