Vraag:
dinsdag, 16 september 2008

Beste dame, heer,

Onze dochter Natasja van 7 jaar plaste tot voor kort nog iedere nacht in haar luier. Ze vond dit zelf toch wel vervelend, en wij ook. We hebben eerst geprobeerd met wakker maken en een wachtwoord laten zeggen, om dit te verhelpen, en later zijn we met een plaswekker (Rodger) begonnen. Na de eerste nacht gewoon door de wekker te hebben heengeslapen werd Natasja ineens een week achter elkaar uit zichzelf wakker om te plassen. Wel gaf ze aan dat ze het geluid van de wekker erg vervelend vond, ze was er zelfs bang voor. We komen er niet goed achter waarom. We zijn hem zachter gaan zetten, maar sindsdien wordt ze niet meer uit zichzelf wakker, maar pas wanneer de plaswekker afgaat. Nu is dat wel 2 of 3 keer per nacht.
Het is toch niet de bedoeling dat ze bang is voor de plaswekker en dat ze daarom naar de WC gaat? Het was in het begin zo extreem dat ze pas rond 11 of 12 uur in slaap viel. En hoe kan deze terugval worden verklaard? De wekker staat nog steeds hard genoeg om wakker van te worden. We hebben de indruk dat onze dochter wakker is als ze door de plaswekker wordt gewekt. Ze gaat iedere nacht 2 tot 3 keer naar de WC (net als ik, zal wel erfelijk zijn).

Met vriendelijke groet,
Tineke Franssen

Antwoord:
woensdag, 17 september 2008

Hallo,
Op zich is het niet ongewoon dat uw dochter wakker wordt van de plaswekker, dat is het gebruikelijke patroon. En het werkt dan doordat de kinderen inderdaad op den duur het geluid willen voorkomen door, voordat de plaswkker gaat zelf wakker te worden. uw dochter heeft het omgedraaid omdat ze bang is voor het geluid. Maar drie keer op een nacht is erg vaak, dat houdt ze misschien op den duur niet vol zolang haar blaas nog niet groot genoeg is. U zou de huisarts kunnen vragen om tijdelijk medicijnen erbij te gebruiken om een beetje aan de plaswkker te wennen.
Veel suuces!
Zwaan Mulder


Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag