Vraag:
woensdag, 25 december 2002

Mijn zoon is net 7 jaar geworden. Hij plast nog bijna dagelijks in zijn bed en daarom heeft hij voor de zekerheid eigenlijk elke nacht een luier aan. Hij vind het wel vervelend, vooral vanwege logeren, maar lijkt hij het te accepteren.
Ook plast hij soms overdag in zijn broek. Meestal aan het einde van de dag of wanneer hij verdiept is in zijn spel of in een televisieprogramma.
Nu is het me al een paar keer opgevallen dat in zijn onderbroek een wit vlekje zit en dat zijn urine/onderbroek een ammoniak-geur verspreidt.

Ik heb twee vragen:
Is het een goede methode om hem tussen elf en twaalf uur snachts te laten plassen? Onze intentie hierbij is om hem steeds vaker zonder luier te laten slapen zodra blijkt dat hij met deze aanpak s'ochtends steeds vaker een droge luier heeft.
Wat kan een mogelijk oorzaak van deze geur en vlekjes zijn?
Enige maanden geleden heeft de huisarts zijn urine onderzocht op een blaasontsteking, met een negatief resultaat.

Met vriendelijke groet,

P. de Boer

Antwoord:
dinsdag, 7 januari 2003

Geachte mevrouw.

De methode die u beschrijft is op zich een goede methode als start van de begeleiding in het 's nachts droog worden onder voorwaarde dat u hem daarin positief en niet negatief stimuleert en dat uw zoon goed wakker wordt als u hem opneemt omdat hij anders leert om half slapend te plassen en dat willen we hem nu juist afleren. Voor verdere uitleg verwijs ik u naar onze pagina met begeleidingsmethoden.
Echter uw andere vraag lijkt mij veel belangrijker op dit moment. Als de urine een amoniak-geur verspreid en zorgt voor ontkleuring van het ondergoed, zit er dus waarschijnlijk echt amoniak in de urine. Dat is een teken dat de eiwitten uit het voedsel niet goed afgebroken worden waarbij als restproduct amoniak overblijft dat door de nieren in de urine wordt uitgescheiden. Amoniak is dusdanig agressief voor de kleurstoffen in het ondergoed dat u ook kunt snappen dat deze stof niet gezond is om in het lichaam te circuleren (met name niet voor de hersenen). Omdat dit een signaal is van een op zich ernstige aandoening die meestal meteen na de geboorte optreedt maar soms ook op latere leeftijd in een lichte vorm kan optreden is het van belang om dit snel en goed uit te laten zoeken. Ik zou dus bij uw huisarts aandringen op een verwijzing naar de kinderarts.

Met vriendelijke groet,

Frank van Leerdam, jeugdarts.

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag