Vraag:
zondag, 29 december 2002

Hallo,

Mijn dochter is nu 10 jaar en plast nog steeds in bed.Ze was 3 jaar geleden bij een vriendinnetje gaan slapen en ineens plaste ze in bed.Vanaf toen is het niet meer gestopt.ik heb ze dan maar een luier aan gedaan.De dokter,kinderarts en uroloog zeggen allemaal dat er niets scheeld.Ze heeft er zelf niet veel last van. Als vriendinnen komen en die zien ergens een pak luiers liggen zegt ze altijd dat die van haar broer van 15 zijn. En dan gaan ze samen mijn zoon pesten. Maar mijn dochter is erg groot en heeeel mager dus om luiers te kopen is kei moeilijk.

We hebben ook al eens medicijnen (minrin)gehaalt maar het helpt niets. PLaswekker,droge bedtraining, wachtwoord, wakker maken echt niets helpt.
Ze is nu al 10 jaar en ik denk dat ze wel eens alleen haar luier is moet kunnen aandoen.

Maar sinds kort plast ze ook nog overdag in haar broek ik vind dat het niet meer kan zo. Ik denk dat ze zeker 4 keer per dag een propere broek aan moet.

Ze is ook al eens in een gespecializeerd ziekenhuis geweest niets hielp.

Hopelijk kunt u ons helpen.

Kato

Antwoord:
maandag, 30 december 2002

Zo te zien komt u uit Belgie en heeft u al van alles geprobeerd om uw dochter van 10 jaar droog te krijgen. Opvallend is dat zij nu overdag ook nat is. Er is een reden voor. Zonder het kind te kennen is het moeilijk om te beoordelen wat de oorzaak van het nat zijn is en waarom alle trianingen niet gelukt zijn. Allereerst moet er een antwoord op de vraag komen waarom ze nat is. Ik noem een paar factoren;
- de blaas is te klein voor de leeftijd
- ze maakt te veel urine aan 's nachts
- ze is moeilijk wekbaar
- een combinatie van bovengenoemde factoren
- er is sprake van obstipatie (de darmen zitten vol ontlasting waardoor ze de blaas niet goed kan voelen)
- ze heeft een urineweginfectie
- ze heeft te veel andere problemen waardoor ze onvoldoende aandacht aan de training kan geven.
U bent al in gespecialiseerde centra's geweest. In Belgie zijn dat het universitair centrum in Gent of in Antwerpen. Wanneer u in een van deze centra bent geweest, zou ik u toch adviseren daar naar toe terug te gaan. Zij weten er het meeste van en zij kennen uw dochter en de situatie. Veel succes.

met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeute

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag