Vraag:
zondag, 29 december 2002

hoi, ik ben een meisje van 17 jaar, en toen mijn vriend (ook 17) laatst bij me bleef slapen werd 's ochtends ineens duidelijk dat hij in bed had geplast. Hij schaamt zich hier heel erg voor, en we snappen ook niet goed hoe dat kan. Hij heeft er als kind namelijk wel eens last van gehad, maar slaapt nu al zeker zo'n 8 jaar droog. Het is ook niet zo dat er pasgeleden iets heel ingrijpends is gebeurd ofzo...is het nu meteen nodig om medicijnen te nemen of trainingen te volgen? Het is natuurlijk al heel lang niet voorgekomen, maar hij is er erg bang voor dat het nu weer vaker zal gaan gebeuren.. Is er iets wat ik kan doen waarmee/waardoor ik hem kan helpen?

Antwoord:
maandag, 30 december 2002

Je beschrijft een probleem welke we vaker zien bij jongeren. Het kan best een eenmalig incident zijn maar de angst en onzekerheid gaat nu een rol spelen. Hij moet eigenlijk even een paar dingen na gaan.
- 's Avonds in de gaten houden wat en hoeveel hij drinkt. Het kan zijn dat hij bij veel drinken de nacht niet overbruggen kan en een keer eruit moet om te plassen. Vooral koolzuurhoudende dranken, bier, koffie en thee zorgen ervoor dat er meer urine wordt aangemaakt.
- Wanneer hij er onzeker over is dan is het belangrijk dat hij vlak voor het slapen nog een keer gaat plassen. Hij kan ook voor de zekerheid 's nachts 1,5 uur na het slapen gaan een keer extra de wekker zetten.
- Overdag moet hij voldoende keren gaan plassen ongeveer 6 keer per dag.
- Wanneer het vaker voorkomt zou hij via de huisarts kunnen vragen of hij een tijdje de medicatie Minrin mag proberen. Hij mag dan 's avonds niet te veel meer drinken. Minrin zorgt ervoor dat er 's nachts minder urine aangemaakt wordt.
- Wanneer het echt weer vaker voor gaat komen dan kan hij gaan trainen, maar dit verwacht ik echter niet. In principe weet zijn lichaam hoe het 's nachts moet reageren. Veel succes.

met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeute

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag