Vraag:
maandag, 30 december 2002

Mijn zoon is 10 jaar en is rond 2\3 jaar 's nachts zindelijk geweest. Vanaf zijn 4e jaar plast hij onregelmatig is zijn bed. Dit kan de laatste maanden 1 maal per maand zijn maar ook 3 maal achter elkaar in een week. Ik kan zelf niet aangeven of het spanningen zijn of teveel cola.Er is te weinig regelmaat,of aanwijsbare factoren. Voor dat wij naar bed gaan laat ik hem plassen. Hij moet dan zelf van de zolder naar de 1e etage lopen daar is de w.c. Of hij dan goed wakker is kan ik niet zogoed nagaan. Met wachtwoorden hebben we ook al gewerkt.
Is een plaswekker een goed idee, omdat hij zo onregelmatig nat is.
We hebben ooit Minrin geprobeerd. Dit verergerde de situatie alleen maar dus toen zijn we gestopt.
Ik hoop dat je ons kunt helpen.
groeten ruut

Antwoord:
maandag, 30 december 2002

Wanneer een kind onregelmatig nat is en zeer wisselend vlak achter elkaar en dan weer 1 maand niet, is dat altijd moeilijker om te trainen. Voor kinderen is het veel moeilijker om langere tijd een goede motivatie te hebben en te oefenen, wanneer zij daar niet direct resultaat van zien. De reden dat hij nat is zit hem waarschijnlijk in de wekbaarheid. De nacht dat hij nat is zal de wekbaarheid moeizamer zijn, waardoor hij de signalen van de blaas niet voelt. Hij zit dan net onder de grens van onbewust waarnemen. Om er grip op te krijgen kunt u in ieder geval een paar factoren van te voren doornemen;
-'s Avonds in de gaten houden wat en hoeveel hij drinkt. Het kan zijn dat hij bij veel drinken de nacht niet overbruggen kan en een keer eruit moet om te plassen. Vooral koolzuurhoudende dranken, cola, koffie en thee zorgen ervoor dat er meer urine wordt aangemaakt.
- Het is belangrijk dat hij vlak voor het slapen een keer gaat plassen, daarna gaat hij een half uurtje iets rustigs doen en dan gaat hij weer plassen.
- Overdag moet hij voldoende keren gaan plassen ongeveer 6 keer per dag.
- Hij moet regelmatig ontlasting hebben. Wanneer zijn darmen vol zitten voelt hij zijn blaas minder goed.
- Voor het slapen gaan proberen in te prenten dat je wakker wilt worden van de signalen van de blaas.
Wanneer het bovenstaande geen bijzonderheden oplevert dan kunt u een plaswekker proberen. Hij moet dan wel voor het slapen gaan het geluid van de wekker goed in zijn hoofd prenten met de gedachte dat hij wakker wil worden van dit geluid. De wekker niet langer dan 3 maanden gebruiken. Ik hoop dat het helpt, veel succes.

met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeute.

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag