Vraag:
dinsdag, 31 december 2002

Mijn zoontje is 7 jaar. Toen hij 2.1/2 was is hij 's nachts ongeveer 1 jaar zindelijk geweest. Daarna zijn we gaan verhuizen en is hij 's nachts niet meer zindelijk. Hij draagt nu luiers. Deze zijn altijd doornat. Hem 's avonds wakker maken helpt niet, hij wordt heel moeilijk wakker en plast daardoor niet goed uit. Zelf heeft hij geen problemen met zijn onzindelijkheid (helaas). Zouden medicijnen iets voor hem zijn? (onze huisarts wil liever een plaswekker).

Antwoord:
dinsdag, 31 december 2002

Het is bekend dat bedplassen kan ontstaan na een ingrijpende gebeurtenis met name bij kinderen die de vaardigheid om droog te slapen net hebbben geleerd en door de verandering, zoals een verhuizing, weer kwijt raken. Zeven jaar is een goede leeftijd om eens te proberen om te gaan trainen. Hij moet dan zelf ook graag droog willen worden met name omdat de wekbaarheid bij hem een groot probleem is. Ook van de plaswekker moet hij leren wakker worden. Dit vraagt inspanning en veel oefenen ook voor het slapen gaan. Het is belangrijk om de plaswekker te gaan doen tijdens een periode dat er niet te veel andere spannende gebeurteninssen zijn.
Medicijnen kunt u ook proberen. Minrin is het meest voorgeschreven medicijn en zorgt ervoor dat de urine productie 's nachts verminderd hetgeen voor sommige kinderen betekent dat ze de nacht droog kunnen overbruggen. Soms komt het bedplassen terug wanneer de medicijnen gestopt worden. Beiden behandelingen kunnen zinvol zijn, waarbij de plaswekker, wanneer hij er goed op reageeert, op de lange duur een leerproces bewerkstelligd. Veel succes.

met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeute

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag