Vraag:
woensdag, 1 januari 2003

Geachte mevrouw Vijverberg,
Mijn zoon van 8,5 is tot op heden nog nooit helemaal zindelijk geweest 's nachts. Vanaf ongeveer zijn 4e jaar plast hij niet meer elke nacht in bed, maar heeft hij gemiddeld 1 maal in de week een ongelukje. Ik noem het een ongelukje, want hij is nooit drijfnat. Ik heb het idee dat hij net te laat wakker wordt/is om op tijd bij het toilet te zijn. Het enige dat wij doen is hem laat plassen als hij naar bed gaat en nog een keer als wij naar bed gaan.
Nu stond er gisteren in Trouw dat van veel volwassen bedplassers het probleem in hun jeugd niet of onvoldoende is behandeld. Ik vraag mij nu af of wij m.b.t onze zoon meer actie moeten ondernemen. Tot nut toe hebben wij dat niet gedaan, omdat ik denk dat het probleem zich vanzelf oplost. Mijn man en ik hebben ook tot ong. ons negende jaar in bed geplast en ineens ging het voor altijd goed.

Antwoord:
donderdag, 2 januari 2003

Het bedplas probleem van uw zoontje is niet groot en bovendien lijkt het familiair belast. Een keer in de week een klein beetje nat kan 2 oorzaken hebben. Ofwel, zoals u zelf al zei, wordt hij net te laat wakker en plast hij iets in zijn broek, ofwel hij plast overdag niet goed leeg waardoor ď hij ís nacht iets overlooptĒ. Bij de laatste oorzaak is er geen sprake van bedplassen maar is het nat zijn een component van het niet goed plassen overdag. Kijkt u even naar onderstaand lijstje en probeert u te beoordelen of de volgende punten zijn nagegaan:
∑ Drinkt hij 1,5 liter per dag of meer
∑ Drinkt hij niet teveel koolzuurhoudende dranken of koffie of thee Ďs avonds
∑ Plast hij 6 keer per dag
∑ Komt de plas vanzelf en hoeft hij niet mee te persen.
∑ Is de straal ononderbroken en krachtig
∑ Kan hij bij aandrang de plas even uitstellen.
∑ Poept hij iedere dag normale hoeveelheden en is het niet hard
∑ Wat is zijn blaascapaciteit overdag. Hoeveel plast hij na maximaal ophouden van de plas? Wanneer dat , < 200cc is zal hij de nacht moeilijk droog overbruggen.
Wanneer het plaspatroon overdag normaal lijkt dan is de reden dat hij net te laat wakker wordt het meest waarschijnlijk. Dit is moeilijk om te trainen. Een plaswekker heeft sneller effect wanneer hij alle nachten nat is dan een keer per week. Ik denk niet dat u te weinig doet. Bekijkt u even of de oorzaak duidelijk te krijgen is en ga door met wekken. Probeer het wekschema na verloop van tijd af te bouwen tot een keer per nacht en tenslotte zonder wekken door slapen. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag