Vraag:
donderdag, 2 januari 2003

Mijn dochter van 13 heeft adhd en plast al vanaf haar 4e jaar elke nacht in bed. Zij heeft 2 soorten plaswekkers gehad,hoge dosis minrin plas,training met wachtwoord maar het heeft niet geholpen zij plast nog steeds in bed.
Wat zou haar plobleem kunnen zijn en wat voor een oplossing zou er voor haar nog mogelijk zijn?

Antwoord:
donderdag, 2 januari 2003

Belangrijk is om de oorzaak te vinden waardoor de trainingen niet gelukt zijn. Het is bekend dat kinderen met ADHD meer moeite hebben om de trainingsprogrammaís goed op te volgen en vooral qua inzet ook goed vol te houden. Problemen met de wekbaarheid spelen ook vaak mee waardoor bijvoorbeeld een plaswekker niet gelukt is. Het is belangrijk dat uw dochter bij een volgende trainingspogingen goed gemotiveerd is om zelf mee te werken en dat ze niet verwacht dat iets of iemand anders haar droog moet krijgen. Ze moet het zien als een vorm van topsport.
Wanneer zij niet wakker wordt van de wekker dan is het van belang dat zij leert de wekbaarheid te verhogen door voor het slapen gaan in te prenten dat zij wakker moet worden van de wekker. Zij moet het geluid van de plaswekker goed in haar hoofd prenten en zeggen tegen zichzelf:
∑ Ik blijf droog vannacht
∑ Staat de plaswekker goed aan
∑ Heb ik het geluid van de wekker goed in mijn hoofd
∑ Wanneer ik dat geluid hoor spring ik uit mijn bed
∑ En ga ik naar de WC om te plassen
∑ Wanneer ik uit mij zelf wakker word ga ik er ook altijd uit om te plassen

Met deze extra inprentingsoefeningen heeft de wekker mogelijk meer resultaat. Bij terugval onmiddellijk herstart met de wekker. Let ook even op dat zij ís avonds geen koolzuurhoudende drankjes drinkt en dat zij voor het slapen gaan een keer plast dan even gaat lezen en de inprentingsoefeningen doet dan nog een keer gaat plassen. Tevens is het belangrijk dat zij regelmatig ontlasting heeft anders kan zij haar blaas niet goed voelen. Ook kunt u overwegen om de Droog Bedtraining uit te voeren. Deze training doet ook een beroep op de wekbaarheid en is een intensievere methode dan de plaswekker. U kunt daar eventueel hulp bij zoeken. Dit kan bijvoorbeeld bij de GGD. Adressen vindt u via de links op de site.

Veel succes.
Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag