Vraag:
donderdag, 2 januari 2003

Mijn zoontje van 9 is op 3-jarige leeftijd overdag zindelijk geworden en met z'n 6e s'-nachts. Sinds een maand of twee plast hij plotseling weer in bed (dit heeft misschien te maken met een bezoekje aan een ziek vriendinnetje in het ziekenhuis waar hij nogal van onder de indruk was maar dat weet ik niet zeker. Er is verder geen aanwijsbare oorzaak). Zo'n drie keer per week is hij helemaal nat, soms alleen zijn broekje en een enkele keer is hij helemaal droog.
We werken sinds enkele weken met een kalendertje waar hij stickers op mag plakken als hij droog is en een klein stickertje als alleen z'n broekje nat is. Verder ruimt hij zelf de natte boel op.
Ik heb al gelet op regelmatig plassen overdag, hoeveelheid drinken, geen koolzuur etc. maar tot nog toe helpt het niet.
Ik denk er over een plaswekker te gaan huren maar vroeg me af of het nog zin heeft te proberen of hij droog blijft als ik hem nog een keer wakker maak s'-avonds om te gaan plassen? Daarmee bedoel ik: als hij droog blijft als ik hem gewekt heb, kan dit er dan toe leiden dat hij na een tijdje zelf droog blijft of helpt dit niet?

Antwoord:
zondag, 5 januari 2003

In hoeverre het bedplassen van uw zoontje te maken heeft met een heftige emotionele gebeurtenis is moeilijk te zeggen. Het zou kunnen maar het feit is nu dat hij de vaardigheid om droog te slapen kwijt is en opnieuw moet leren ís nachts te reageren op de signalen van zijn blaas. Wakker maken om ís nachts droog te worden is zeker een goede methode, mits er ook een trainingselement in zit. Dat wil zeggen dat hij zelf probeert goed wakker te worden, desnoods met behulp van een wachtwoord en dat hij een kalender bijhoudt met de droge nachten. U vindt de informatie op de site door steeds verder te klikken op de homepage onder het hoofdstuk ďtherapie, niet medicamenteus, wekken, wachtwoord.Ē Het is belangrijk om hem dan geen luier aan te doen en voor het slapen met hem door te nemen hoe laat hij gewekt wordt en wat hij dan moet doen.
Hij zou een paar keer voor het slapen gaan moeten zeggen;
4. wanneer ik gewekt wordt zeg ik mijn wachtwoord (of geluid) en dat isÖ.
5. dan spring ik uit mijn bed
6. en ga ik plassen
Op den duur (na 14 droge nachten achter elkaar) gaat u de wektijd afbouwen tot hij de hele nacht door droogkan slapen. Mocht dat niet helpen kunt u aan de plaswekker beginnen. Ook hiervan vindt u de informatie op de site. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag