Vraag:
donderdag, 2 januari 2003

Hallo,

Mijn vraag betreft ons zoontje van 9.
We hebben al 3 keer een plaswekker in huis gehad en dat heeft de laatste 2 keer goed geholpen, zodanig dat hij ook nadat we gestopt waren met de wekker droog bleef. Maar helaas maar enkele weken en langzamerhand ging hij daarna weer steeds vaker in zijn bed plassen.
Ons vallen 2 dingen op: Ten eerste moet onze zoon 's nachts vaak plassen, meestal 2 keer. De eerste keer als hij nog maar 1 tot 2 uur op bed ligt (soms is hij na 1 uur al nat), de 2e keer meestal tegen de ochtend. De keren dat hij tegen de ochtend moet plassen wordt hij in de meeste gevallen zelf wakker. De 1e keer in de nacht wordt hij dus niet zelf wakker en dan kom ik direct bij het 2e punt dat ons opvalt: We laten hem dus ongeveer 1,5 a 2 uur nadat hij is gaan slapen, plassen. Meestal is hij dan nog wel droog, maar we krijgen hem dat bijna niet goed wakker. We werken dan ook met de wachtwoord methode en het gekke is dat hij het wachtwoord meestal snel weet. Volgens ons is hij dan echter nog helemaal niet wakker, want als we vragen hoe laat het is, kan hij opeens geen klok kijken en komt hij met de gekste tijden op de proppen. Ook hoofdrekenen heeft hij moeite mee (bijv. 5 x 7) terwijl hij juist goed in rekenen is.Hij weet er de volgende morgen ook niets meer van! Soms staat hij om 22.15 uur zelfs te huilen omdat hij niet klok kan kijken, dan is hij boos op ons.
Onze vraag is nu: Is het voldoende als hij zijn wachtwoord herinnert, of moeten we hem toch op de klok laten kijken om er zeker van te zijn dat hij wakker is?
Is er nog een andere methode om hem goed wakker te krijgen?
Is het een goed idee om het tafereel 's avonds eens een keer op te nemen op video en het hem de volgende morgen laten zien? Of werkt dat alleen maar averechts??

Groeten,

Fam. O

Antwoord:
zondag, 5 januari 2003

Het probleem dat u schets over uw zoon is heel herkenbaar. Waarschijnlijk heeft hij een vrij klein blaascapaciteit waardoor hij de nacht niet in een keer kan overbruggen. Hij wordt ís morgens wel wakker maar ís avonds is het moment van het meest vast slapen en is de wekbaarheid veel moeilijker. Het is wel belangrijk dat hij dan plast omdat ís avonds de eerste 2 uur de meeste plas wordt aangemaakt. De wektijd is dus prima. De vraag is of hij met wekken en het zeggen van het wachtwoord zonder echt goed wakker te zijn ook droog blijft. Hij weet het wachtwoord wel, omdat hij dit voor het slapen gaan goed inprent en het effect is dat hij dit onbewust onthoudt en dit goed zegt bij het wekken. Wanneer hij droog is dan is dat voldoende. Het gaat erom dat hij ergens in zijn hoofd weet dat hij op moet letten en dat kan genoeg zijn om droog te blijven. Wanneer hij niet droog is dan kunt u extra wekbaarheidsoefeningen doen door in plaats van een wachtwoord iedere avond een ander geluid te laten onthouden, welke hij moet zeggen om het moment dat hij gewekt wordt,
bijvoorbeeld een ratel, een bromtol, een wekker, een fluitje, een politieauto, een radio, een telefoon etc. Misschien dat hij dat makkelijker onthoudt.
Ook is het belangrijk om voor het slapen gaan het wachtwoord of het geluid goed met hem te oefenen. Hij zou een paar keer voor het slapen gaan moeten zeggen;
7. wanneer ik gewekt wordt zeg ik mijn wachtwoord (of geluid) en dat isÖ.
8. dan spring ik uit mijn bed
9. en ga ik plassen.

Op zich gaat het heel goed. Om het op video op te nemen en dit terug te laten zien lijkt mij niet erg zinvol omdat hij het onbewust doet en er niets aan kan doen. Goed oefenen voor het slapen gaan is belangrijker, veel succes verder.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag