Vraag:
vrijdag, 3 januari 2003

Hallo,Mijn zoontje is bijna 6 jaar,en hij plast nog altijd in zijn bedje.
Ik heb van hem al een plasschema bijgehouden,en het blijkt dat zijn plasjes maar ongeveer 120ml groot zijn(overdag),terwijl ze op die leeftijd toch 200ml zouden moeten kunnen halen.
Ik tracht nu die capaciteit te vergroten door hem te laten wachten met plassen.nu geraak ik soms aan 210ml,maar meestal schommelt het rond de 150 ml.
Ik weeg ook zijn pampers nu,en het blijkt dat daar gemiddeld 400ml urine inzit!!!!teveel dus.
Mijn zoontje heeft dus een dubbel probleem:1)te kleine capaciteit en 2)teveel urine aanmaak s nachts.
Ik heb al geprobeerd om hem na 18uur s avonds niks meer te laten drinken,maar dat heeft geen effect op zijn urine aanmaak s nachts.
Hoe krijg ik mijn zoontje droog????hij is erg gemotiveerd om mee te werken.
Dank Els

Antwoord:
zondag, 5 januari 2003

U beschrijft het zelf al dat uw zoontje een vrij kleine blaascapaciteit heeft. U bent al goed aan het oefenen overdag en met succes. “s nachts maakt hij 400 ml ,liter urine aan hetgeen niet per sé veel hoeft te zijn. Wanneer de blaascapaciteit overdag 210 ml is dan kan hij over het algemeen in slaap toestand meer vast houden. Het kan zijn dat het voor hem nog wat moeilijk is daarom zou ik in zijn geval, mede gezien zijn leeftijd met de wekmethode beginnen. Hij leert dan wakker te worden van geluid of roepen en zodoende leert hij ook wakker te worden van de signalen van de blaas of hij leert onbewust door te slapen en de plas op te houden.
U wekt hem dan 1,5 uur na het slapen gaan en eventueel1 uur later nog eens. De wekbaarheid wordt verbeterd door met hem voor het slapen gaan een wachtwoord af te spreken dat hij moet zeggen wanneer hij gewekt wordt.
Hij moet dan wel in staat zijn om het wachtwoord voor het slapen gaan goed in te prenten. Sommige kinderen voelen niet aan hoe intensief zij dat moeten doen. U zou dan ook een geluid met hem af kunnen spreken welke hij voor het slapen gaan een paar keer moet horen en hij moet dan hard op denken “ wanneer ik dit hoor moet ik wakker worden en gaan plassen” . Voorbeelden van geluiden zijn:
· Ratel
· Muziekdoosje
· Politieauto
· Fluit
· Een muziekinstrument
· De radio
· Kookwekker
· Een favoriet cassette bandje
Het is de bedoeling dat hij iedere avond een ander geluid kiest. Na het geluid te hebben laten horen roept u luid “wordt wakker wat moet je doen”. Hij moet er een wedstrijd van maken dat hij wakker wil worden van het geluid. Wanneer hij het ’s morgens nog weet, verdient hij een sticker. Na 14 droge nachten stopt u met een wektijd en gaat u door tot hij weer 14 droge nachten heeft en dan spot u met de laatste wektijd. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag