Vraag:
zondag, 5 januari 2003

Onze dochter van 8 plast regelmatig 's nachts in bed. Op zich geen probleem alhoewel ze het zelf nu ook vervelend gaat vinden. Het rare vind ik het feit dat dit sinds een maand of 3 het geval is terwijl ze toch al een jaar droog was 's nachts. (Dit laatste zonder training of i.d.)
Mijn vraag is of het meer voorkomt dat kinderen die een jaar droog zijn toch weer terugvallen en wat daar de oorzaak van kan zijn.

Antwoord:
maandag, 6 januari 2003

Het komt vaker voor dat kinderen terug vallen na een periode droog geweest te zijn. De oorzaak kan verschillend zijn. Het is altijd belangrijk een paar zaken na te lopen alvorens iets in de vorm van training te ondernemen.
1.Let u er even op of zij voldoende ontlasting heeft en of zij iedere dag gaat. Kinderen bij wie de darmen erg vol zitten kunnen hun blaas 's nachts minder goed voelen.
2. Plast zij overdag normaal 6-7 keer per dag met een goede ononderbroken straal
3. Heeft ze geen blaasontsteking?
4. Verdeelt ze haar drinken over de dag en drinkt ze niet alleen aan het einde van de dag.
Wannneer bovengenoemde punten geen bijzonderheden opleveren dan is zij om een onduidelijke reden de vaardigheid kwijt om droog te slapen. Het kan zijn dat ze vaster slaapt en dan net niet alert genoeg is om te reageren op de signalen van de blaas.
U kunt nu het beste beginnen met de wekmethode zoals op de site beschreven, liefst met het gebruik van een wachtwoord. Wanneer dat onvoldoende efffect heeft kunt u de training met de plaswekker gaan doen. Gezien het feit dat ze droog is geweest, is er een grote kans dat zij snel droog is met training. Veel succes.

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeute.

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag