Vraag:
zondag, 5 januari 2003

1. Onze zoon van net 7 gebruikt sinds ruim een half jaar Minrin. Eerst 2 x 0,2 milligram, afgebouwd naar een half en uiteindelijk 3 weken droog geweest zonder het middel. Vermoedelijk door de spanning van verjaardag-sinterklaas weer fout gegaan (is nu droog op anderhalf of 1 Minrin-tabletje). We proberen het nu opnieuw omdat ik nog niet met een plaswekker wil beginnen. Ik begreep wel uit andere vragen dat Minrin nagenoeg geen bijwerkingen heeft maar wat kunnen de bijwerkingen zijn, daar kan ik echt niets over vinden.

2. De huisarts vindt 5 te jong om te beginnen met Minrin maar omdat ons zoontje van 5 ook nog in zijn bedplast en toch goed heeft gereageerd op een paar nachtjes 0,2 Minrin vraag ik mij af of dit niet stimulerend kan werken.

Antwoord:
dinsdag, 7 januari 2003

1. De fabrikant van Minrin geeft als bijwerkingen van Minrin op (indien Minrin in hoge doseringen gebruikt worden, veel hoger dan gebruikelijk bij de behandeling van bedplassen): hoofdpijn, flushing ("opvliegers"), duizeligheid, lage bloeddruk en verlaging van het Natrium (zout) gehalte in het bloed. Deze bijwerkingen komen dus eigenlijk niet voor bij de doseringen die voor bedplassen gebruikelijk zijn. Bij de doseringen tegen bedplassen moet er alleen opgepast worden voor te veel drinken na inname van Minrin. Dan kan er de zogenaamde "overvulling" ontstaan: de persoon krijgt teveel vocht in het bloed dat het door de Minrin niet meer kwijt kan. Door het drinken te beperken na innname is Minrin eigelijk een vrij onschuldig middel en dat komt omdat het erg lijkt op een stofje dat wij allen ook in ons eigen lichaam aanmaken om 's nachts minder te hoeven plassen.
Tot zover over de bijwerkingen, maar ik wil u toch nog vragen waarom u nog niet met de plaswekker wil beginnen. Dat zou ik op deze leeftijd toch liever als eerste keus willen gebruiken voor de behandeling dan medicijnen.

2. Uw huisarts heeft volledig gelijk. De fabrikant van Minrin stelt duidelijk dat Minrin niet gegeven mag worden aan kinderen jonger dan 6 jaar. Op de leeftijd van 5 jaar plast nog zo'n 18% van de jongens in bed. Het zou verkeerd zijn om 1 op de 5-6 jongens in Nederland met medicijnen te gaan behandelen tegen zoiets normaals als bedplassen. Temeer daar de gebruikelijke begeleidingen zoals ze hier ook op de site beschreven staan beter werken en meer kinderen uiteindelijk droog krijgen. Ik zou de medicijnen willen bewaren voor specifieke situaties als logeerpartijen, vakanties, kampen en bij de begeleiding van hardnekkige bedplassers of in bijzondere situaties onder begeleiding van iemand met ervaring in de begeleiding van bedplassers.

Succes met het droogkrijgen van uw zoons,

met vriendelijke groet,

Frank van Leerdam, jeugdarts.

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag