Vraag:
maandag, 6 januari 2003

Mijn zoon is bijna 10 jaar en heeft 's nacht nog steeds een luier om. Hij plast dan ook bijna iedere nacht. We hebben de kalendermethode en de plaswekker al eens geprobeerd,maar zonder resultaat. De wekker wel heel kort, want hij werd te laat wakker en werd daar heel onzeker van. De huisarts heeft gezegd vooral geen druk op hem uit te oefenen en dat doen we ook niet, maar vanzelf lijkt het nu zeker niet over te gaan. Hoe lang moeten wij eigenlijk wachten? Mijn zoon zelf vind het wel vervelend, maar heeft weinig initiatief tot een oplossing. Waarschijnlijk (denk ik) doordat we er niet moeilijk over doen.
Eerlijk gezegd vind ik het onderhand wel eens tijd worden dat hij 's nachts droog wordt. Wat adviseert u ons te doen?

W. K.

Antwoord:
dinsdag, 7 januari 2003

Het is begrijpelijk dat uw zoontje heeft moeten stoppen met de wekker, wanneer blijkt dat hij ervan in paniek raakt. Meestal is het belangrijk dat kinderen begrijpen wat er gebeurt. Wanneer hij niet wakker wordt van de wekker dan is het van belang dat hij leert de wekbaarheid te verhogen door voor het slapen gaan in te prenten dat hij wakker moet worden van de wekker. Hij kan dit doen door het geluid van de plaswekker goed in zijn hoofd te prenten en tegen zichzelf te zeggen:
∑ Ik blijf droog vannacht
∑ Staat de plaswekker goed aan
∑ Heb ik het geluid van de wekker goed in mijn hoofd
∑ Wanneer ik dat geluid hoor spring ik uit mijn bed (ik ben net een brandweerman die opspringt om de brand te gaan blussen)
∑ En ga ik naar de WC om te plassen
∑ Wanneer ik uit mij zelf wakker word ga ik er ook altijd uit om te plassen

Met deze extra inprentingsoefeningen heeft de wekker mogelijk meer resultaat. Let ook even op dat hij ís avonds geen koolzuurhoudende drankjes drinkt en dat hij voor het slapen gaan een keer plast dan even gaat lezen en de inprentingsoefeningen doet en dan nog een keer gaat plassen. Tevens is het belangrijk dat hij regelmatig ontlasting heeft anders kan hij haar blaas niet goed voelen. Ook kunt u overwegen om de Droog Bedtrainingen uit te voeren. Deze training doet ook een beroep op de wekbaarheid en is een intensievere methode dan de plaswekker. U kunt ook eventueel hulp erbij zoeken. Dit kan bijvoorbeeld bij de GGD. Adressen vindt u via de links op de site. Ook particulieren adviesbureaus worden daar genoemd. Er zijn ook enkele ziekenhuizen die begeleiding geven zoals: in het ziekenhuis in Meppel, Dordrecht, Arnhem, Deventer, Hoorn, Almelo. Kortom wel weer een poging wagen met meer onderbouwde oefeningen om de wekbaarheid te verhogen, waardoor de kans op resultaat hoger wordt of begeleiding zoeken ter ondersteuning van uw zoon. Veel succes.


Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag