Vraag:
donderdag, 9 januari 2003

Mijn zoon is 7 jaar en plast 's nachts nog in de broek
In hetjaar 2001 is Peter geopereerd aan een liesbreuk. voor deze operatie hebben we een poosje de plaswekker gebruikt en dat ging al heel goed.Na de operatie is Peter 's nachts niet meer droog geweest.We hebben desmopressine geprobeerd , de plaswekker geprobeert en een combinatie van deze beide. Helaas Peter plast nog steeds in de broek.We hebben in overleg met de huisarts besloten Peter eerst weer een luierbroekje aan te laten doen en hem elke avond eenmaal te laten plassen. Peter is nog elke nacht nat.
Opvallend is dat Peter overdag ook in de broek plast. Dat kan zijn als hij zit te computeren of als hij tv kijkt,vooral aan het eind van de dag. De hoeveelheid varieerrt van een natte plek in de onderbroek tot en met een kletsnatte spijkerbroek.
De reactie van Peter is vaak wat onverschilligheid.
Wie kan ons hiermee helpen

Antwoord:
donderdag, 9 januari 2003

Uw zoontje is helaas weer in bed gaan plassen. Waarschijnlijk heeft hij de vaardigheid om droog te slapen bij de eerste plaswekker training met moeite geleerd maar door kleine veranderingen is hij die vaardigheid weer kwijt geraakt. Meer opvallend in uw verhaal vind ik het feit dat hij overdag niet droog is met name aan het einde van de dag. We zien dat vaker bij jongens die een kleine blaascapaciteit hebben door een stugge blaaswand. Een stugge blaaswand krijg je door persend te plassen, wat niet goed is. (dit verklaart mogelijk ook de liesbreuk). Persend plassen kan een gewoonte zijn maar kan ook voortkomen uit het feit dat hij een vernauwing in de plasbuis heeft. Bij een kleine blaas is een advies om te wekken ís nachts een zinvol advies. Wanneer u er niet gerust op bent kunt u met de huisarts bespreken of uw zoontje een keer door een kinderuroloog kan worden gezien. De meeste academische ziekenhuizen hebben een kinderuroloog, zoals in Groningen, Rotterdam, Amsterdam, Nijmegen, Utrecht. Maar ook het Diaconessen ziekenhuis in Meppel, het Carolus ziekenhuis in Den Bosch, het ziekenhuis in Deventer en het Anthoniusziekenhuis in Nieuwegein weten veel van dit probleem af. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag