Vraag:
donderdag, 9 januari 2003

Wij hebben een zoon van zes jaar (20 oktober) die nog steeds in bed plast. Hij is elke dag nat en eigenlijk nooit droog geweest s nachts. We hebben al eens geprobeerd om hem om 23.00 uur uit bed te halen om nog eens te gaan plassen, maar hij is eigenlijk bijna niet wakker te krijgen. Hij plast dan soms wel maar vaak is hij dan toch ook s ochtends weer nat.
Is het te adviseren om nu actief actie te ondernemen of moeten we het nog even aankijken en gaat het misschien vanzelf wel voorbij.

Graag uw reactie,
alvast bedankt.

Antwoord:
donderdag, 9 januari 2003

Zes jaar is een leeftijd waar je soms besluit om al iets actiefs te ondernemen. Het hangt een beetje van uw zoontje af. hij moet het zelf ook als vervelend ervaren. Wannner hij niet goed wakker wordt kunt u nog proberen de wekbaarheid te verhogen door extra oefeningen voor het slapen gaan te doen. U wekt hem bijvoorbeeld 1,5 uur na het slapen gaan en eventueel uur later nog eens. De wekbaarheid wordt verbeterd door met hem voor het slapen gaan een wachtwoord af te spreken dat hij moet zeggen wanneer hij gewekt wordt.
Hij moet dan wel in staat zijn om het wachtwoord voor het slapen gaan goed in te prenten. Sommige kinderen voelen niet aan hoe intensief zij dat moeten doen. U zou dan ook een geluid met hem af kunnen spreken welke hij voor het slapen gaan een paar keer moet horen en hij moet dan hard op denken ď wanneer ik dit hoor moet ik wakker worden en gaan plassenĒ . Voorbeelden van geluiden zijn:
∑ Ratel
∑ Muziekdoosje
∑ Politieauto
∑ Fluit
∑ Een muziekinstrument
∑ De radio
∑ Kookwekker
∑ Een favoriet cassette bandje
Het is de bedoeling dat hij iedere avond een ander geluid kiest. Na het geluid te hebben laten horen roept u luid ďwordt wakker wat moet je doenĒ. Hij moet er een wedstrijd van maken dat hij wakker wil worden van het geluid. Wanneer hij droog geslapen heeft, verdient hij een sticker. Na 14 droge nachten stopt u met een wektijd en gaat u door tot hij weer 14 droge nachten heeft en dan stopt u met de laatste wektijd. Blijkt dit te moeilijk voor hem te zijn dan kunt u het beste wachten tot hij iets ouder wordt. Een op de 7 kinderen wordt spontaan droog op die leeftijd. Veel succes.

met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeutLees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag