Vraag:
donderdag, 9 januari 2003

Mijn dochter van elf jaar, plast regelmatig in bed. We hebben al eens een plaswekker gebruikt, wat niet werkte.
Als ze naar bed gaat en als wij naar bed gaan, laten we haar plassen, toch is ze 's morgens nat.
Wat voor advies kunnen jullie ons geven?


Alvast bedankt

Antwoord:
donderdag, 16 januari 2003

Het is jammer dat de plaswekker niet geholpen heeft. Misschien is het toch nuttig om na te gaan waardoor dat niet is gelukt. Ik geef u een paar opmerkingen in overweging, die een reden kunnen zijn waarom deze methoden niet aansloegen.
- De wekker is op een te jonge leeftijd gebruikt. Uw dochtertje moet het zelf ook willen en leuk vinden om met de wekker te oefenen.
- Zij werd niet wakker van de wekker .
- Ze is te vroeg gestopt met de wekker.
- Het plaspatroon overdag is afwijkend
- Er wordt teveel urine aangemaakt ’s nachts waardoor ze de nacht niet kan overbruggen.

Wanneer zij niet wakker wordt van de wekker dan is het van belang dat zij leert de wekbaarheid te verhogen door voor het slapen gaan in te prenten dat hij wakker moet worden van de wekker of bijvoorbeeld een wachtwoord. U vindt daar informatie over op de site onder het hoofdstuk :”therapie, niet medicamenteus”. Wanneer zij teveel urine aanmaakt ’s nachts zou u eens met de huisarts kunnen overleggen of zij een periode Minrin mag gaan gebruiken. Dit is een medicijn voor bedplassen die er voor zorgt dat uw dochter minder urine aanmaakt ’s nachts. Informatie vindt u ook op de site. Soms is het ook zinnig om eens de plaswekker in combinatie met Minrin te proberen. Let u ook op wat zij ’s avonds drinkt. Het is beter om geen koolzuurhoudende dranken te geven of koffie of thee omdat dit weer voor meer urineproductie zorgt. Tenslotte is het een mogelijkheid om haar 2 keer wakker te maken met wachtwoord zoals op de site beschreven onder het hoofdstuk “wekken”. Hopelijk vindt u een advies wat bij haar past. Veel succes.


Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag