Vraag:
zaterdag, 11 januari 2003

mijn dochtertje is 7.5 jaar en plast nog iedere dag in bed
Ze heeft nog wel steeds een luier om.Dit komt omdat we het weleens geprobeerd hebben zonder luier maar dan moest soms wel 3 keer per nacht het bed verschoond worden.
ze word ook haast niet wakker als we haar wakker maken om te plassen.kan het zijn dat er een medische oorzaak achter zit of moeten we gewoon maar afwachten.

Antwoord:
donderdag, 16 januari 2003

De kans dat het bedplassen een medische oorzaak heeft is klein. Allereerst kunt u de anamneselijst die op de site staat doornemen. Hieruit kunt u opmaken of het plaspatroon normaal is. Ik noem enkele punten:
- plast zij in een straal
- plast zij 6-7 keer per dag bij een drinkpatroon van 1,5 liter per dag
- kan zij de aandrang goed voelen
- is zij helemaal droog overdag
- heeft zij dagelijks ontlasting
Wanneer u op deze vragen “ja” kunt antwoorden dan lijkt het erop dat het plaspatroon overdag normaal is. U kunt ook de nachtelijke urineproductie een keer meten, door de luier te wegen. Het kan zijn dat uw dochter meer urine aanmaakt dan de blaas ’s nachts kan bevatten. Let daarbij ook even op haar drinkpatroon. Ze moet het eigenlijk een beetje over de dag verdelen en niet alle drinken aan het einde van de dag nemen. Het kan natuurlijk ook zijn dat ze een wekbaarheids probleem heeft. Het kan ook een combinatie van bovengenoemde factoren zijn. U kunt proberen of het wekken beter lukt wanneer zij een wachtwoord moet zeggen of een geluid moet noemen welke u voor het slapen gaan met haar afspreekt. Het moet wel iedere avond een ander geluid zijn. U kunt 2 wektijden nemen, bijvoorbeeld 1,5 uur na het slapen gaan en 1 uur later nog een keer. U laat het geluid voor het slapen gaan een paar keer horen en zij moet dan hard op denken “ wanneer ik dit hoor moet ik wakker worden en gaan plassen” . Voorbeelden van geluiden zijn:
 Ratel
 Muziekdoosje
 Politieauto
 Fluit
 Een muziekinstrument
 De radio
 Kookwekker
 Een favoriet cassette bandje
Het is de bedoeling dat zij iedere avond een ander geluid kiest. Na het geluid te hebben laten horen roept u luid “wordt wakker wat moet je doen”. Zij moet er een wedstrijd van maken dat Zij wakker wil worden van het geluid. Wanneer zij het ’s morgens nog weet, verdient zij een sticker. Na 14 droge nachten stopt u met een wektijd en gaat u door tot hij weer 14 droge nachten heeft en dan spot u met de laatste wektijd. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag