Vraag:
woensdag, 15 januari 2003

L.S.
Onze zoon is 10 jaar en hebben een aantal jaren niets gedaan rond het probleem van bedplassen. Gehoopt dat het vanzelf over zou gaan en gewacht tot hij zelf verder aan zou geven wat hij wilde. Sinds een week zijn we gestart met een "Sentry"-plaswekker" (Serial nr.2000-1528, firma van Lent Systems B.V.) In het instructieboekje wordt een een "positieve oefening" geadviseerd. Dit houdt in dat de bedplasser 15 maal de volgende oefening moet gaan doen.
- in bed liggen
- tot 40 tellen
- uit bed stappen, naar de WC en terug in bed
- trainer/ouder turft alle keren dat de bedplasser de oefening doet.

Kunt u me uitleggen hoe zinvol deze oefening is? Het hele gebeuren rond de training ervaart onze zoon toch al als belastend en het roept eerder irritatie op dan dat het goed doet. We hebben deze oefening dan ook nog niet zo uitgevoerd.

Verder hebben we van de kinderarts een neusspry gekregen die de urineproductie 's-nachts terugbrengt (Minrin??). Dit om eerst wat positieve ervaringen op te doen. Hij is nu twee nachten droog gebleven. Wij denken dat dit voornamelijk door deze spray komt. Hoe lang zou u adviseren deze spray te gebruiken?
Bij voorbaat dank voor uw moeite.
met vriendelijk groet
Klaas Pieter
P.S. e-mail adres is van mijn werk omdat onze PC thuis tijdelijke buiten gebruik is.

Antwoord:
donderdag, 16 januari 2003

Minrin vermindert de urineproductie 's nachts en kan inderdaad bijdrage om de plaswekker training beter te laten slagen. Uit onderzoek is gebleken dat het vooral in eerste instantie goed kan werken op het resultaat, omdat uw kind dan sneller droog is en daardoor extra gemotiveerd is om de wekker vol te houden. Dus zoals gezegd door de kinderarts om positieve ervaring op te doen. De Minrin wordt meestal na 14 droge nachten afgebouwd en na weer 14 droge nachten de plaswekker. De positieve oefening hoort bij een intensievere vorm van de plaswekker training. De oefening is eens door een psycholoog opgesteld om het oefenkarakter te benadrukken en om het kind beter te laten concentreren op de training. Het is te vergelijken met sport training. Wanneer men in een bepaald onderdeel niet zo goed is, dan herhaal je de oefening overdreven vaak, zodat het er als het ware ingebakken zit. Het verhoogt de concentratie en de oefening moet natuurlijk iets met plassen te maken hebben vandaar de 20 x 50 oefening.

met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag