Vraag:
vrijdag, 17 januari 2003

hallo

ik ben een meisje van 13 jaar en ga eigenlijk pas op stap en ben misschien net een jaartje echt aan het puberen.
maar mijn probleem is eigenlijk dat ik een keertje gewoon nat was maar dan alleen mijn pjama en m'n moeder deed er heel normaal over en zei dat een ongelukje altijd kan gebeuren maar 7 maanden later had ik prcies het zelfe ik was gewoon nat.
vorige week een jaar na de 2 keer had een weer in mijn bed geplast.

ik denk dat iedereen ook mensen van 14 en 15 of 40 allemaal wel een keertje een oongelukje hebben maar dan een keertje of zo maar wat kan ik er eigenlijk aan doen want hen mischien maar een keertje in het jaar een ongelukje maar wil er wel van af.

joy

Antwoord:
zondag, 19 januari 2003

Veel mensen kennen het probleem dat ze een keertje nat zijn omdat ze net te laat wakker worden of te vast slapen waardoor ze niet beseffen dat ze aan het plassen zijn in hun slaap. Er zijn ook mensen die dromen dat ze op de WC zitten en dan in bed plassen. Dit zijn vaak incidentele ongelukjes. Dit lijkt bij jou ook het geval. Het kan ook zijn dat het met de volgende punten te maken heeft:
- je drinkt ís avonds teveel waardoor je teveel urine maakt en niet wakker wordt om te plassen.
- Je drinkt veel koolzuurhoudende drankjes waardoor je teveel urine aanmaakt en daardoor de nacht niet kan overbruggen.
- Je hebt teveel ontlasting in je darmen waardoor je blaas minder ruimte heeft en doordat je te vast slaapt wordt je niet wakker om te plassen
- Je plast overdag te weinig waardoor je ís nachts bij ontspanning als Ď het ware overlooptí.
Controleer of een van bovenstaande punten bij jou van toepassing is en misschien kun je er wat aandoen. Wanneer geen van de punten voor jou van toepassing zijn, dan kun je er ook niet veel aan doen en zijn het echt ongelukjes, doordat je die nacht erg vast hebt geslapen. Ik hoop dat je eruit komt.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag