Vraag:
maandag, 20 januari 2003

Mijn zoon van 22 plast zo nu en dan nog in bed. Toen hij een stuk jonger was hebben we eerst de plaswekker geprobeerd, maar het hele gezin werd er wakker van, behalve hijzelf. Tot op een gegeven moment we het maar opgegeven hebben. Toen is hij bij de uroloog geweest. Hij heeft neusspray gekregen maar dat heeft niet geholpen. Ook heb ik homepathische druppels geprobeerd, maar ook dat hielp niet, mede omdat hijzelf niet een van de vlugsten is en w.s. niet gemotiveerd genoeg, want hij vergat ze nogal eens. Zelf werd ik er moedeloos van, ik kon het niet in m'n eentje oplossen, ik kreeg het gevoel dat hij niet genoeg inzet toonde en ben overal mee gestopt.
Nu is hij dus 22 jaar oud en heeft sinds kort verkering. Maar dat bedplassen is nog steeds een probleem. Niet meer elke nacht, maar zo nu en dan. Zijn er misschien nog opties om hem van het bedplassen af te kunnen helpen?

Antwoord:
vrijdag, 24 januari 2003

Er zijn zeker nog opties voor hem om droog te worden. Het is belangrijk om te proberen te ontdekken, waarom de plaswekker in die tijd niet hielp.
∑ Werd hij er niet wakker van?
∑ Maakte hij teveel urine aan ís nachts?
∑ Heeft hij een kleine blaas?
Kan hij overdag zijn plas slecht ophouden?
Hoe groot is zijn plas wanneer hij maximaal ophoudt?
∑ Wat drinkt hij ís avonds?
Gebruikt hij koolzuurhoudende dranken etc.
∑ Is hij geobtipeerd?
∑ Is hij trainingsmoe of onvoldoende gemotiveerd?
Soms hebben kinderen een combinatie van deze factoren. In de behandeling van bedplassen kan daar rekening mee gehouden worden. Het is van belang dat hij wel wakker wordt van de wekker en dat hij zichzelf traint om ook wakker te willen worden. Er moet een ďdriveĒ zijn dat hij als een soort wedstrijd de wekker wil horen. Hiervoor kan hij voor het slapen gaan het geluid goed in zijn hoofd prenten. De Droge Bed Training die beschreven staat op de site doet een appel op de wekbaarheid door de concentratie oefeningen die hij voor het slapen gaan moet doen. Hij kan deze training zelfstandig uitvoeren door in plaats van gewekt te worden zelf een wekker te zetten.
Een andere mogelijkheid is dat de urine productie door medicijnen (Minrin) wordt verminderd. In het verleden heeft hij neusspray gehad maar tegenwoordig is dit in tabletvorm te verkrijgen, waardoor het beter te doseren is. Het is ook belangrijk dat hij een goede dosering krijgt voorgeschreven. Tevens doet Minrin ook iets op de wekbaarheid. Uit onderzoek blijkt dat de combinatie plaswekker met Minrin een grotere kans op succes heeft dan de plaswekker of Minrin ieder afzonderlijk. Het is dus zeker de moeite waard dat te proberen. Het is ook mogelijk om begeleiding te zoeken. Voor jong volwassenen is deze het beste in het incontinentiecentrum in Meppel. Het telefoonnummer is 0255 233850. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag