Vraag:
maandag, 20 januari 2003

Ons zoontje word in mei 9 jaar en is geen ene nacht droog. Hij zit daar zelf erg mee, durft nergens te slapen al maakt niemand er problemen over en heeft hij de Huggie Drynites XL luierbroekjes. Meerdere bezoekjes bij de huisarts hebben nooit iets opgeleverd, hij heeft ook dagen dat hij veel meer moet plassen, maar dat gaat meestal gewoon goed. Alleen 's nachts dus nooit. Hij heeft al een plaswekker gehad. Leek eerst goed te gaan maar op den duur werden wij er wakker van, hij niet meer. De wekken en wachtwoord methode werkt ook al niet, wij weten het eigenlijk niet meer. Hij past met moeite nog in een luierbroekje en het word ook nog eens niet vergoed.
We hebben op aanraden van de huisarts een schema bijgehouden van wat hij drinkt en hoe vaak en hoeveel hij dan plast, ook dat week niet echt af.
Als zijn broer een slaapfeestje heeft van bijv. de gymnastiek, wil hij pertinent niet mee, schaamt zich er voor om die luierbroek aan te moeten doen want het pesten wil hij niet. Maar zonder die broek is hij beslist nat.
We vinden weinig gehoor en oplossingen en wat er geweest is, hielp dus niets. 'Het moet maar vanzelf overgaan', is dan het standaard antwoord of 'hij groeit er wel overheen' , dat kan best maar voor hem geeft dat nog meer problemen met zijn zelfverzekerdheid en sociale vaardigheden. Dat geeft dus al problemen op school.
Is er dus een andere oplossing waardoor we eindelijk eens hem van dit probleem af kunnen helpen en hij dus vrolijker en zelfverzekerder word?
Met vriendelijke groeten Mevr. C. Hilger

Antwoord:
vrijdag, 24 januari 2003

Bij uw zoon lijkt de wekbaarheid het grootste probleem. Het is niet altijd eenvoudig om kinderen te leren hoe ze middels inprenten de wekbaarheid kunnen verbeteren. Goed wakker maken is belangrijk, maar nog belangrijk is om hem zelf voor het slapen gaan te laten inprenten dat hij per se wakker wil worden van het wekken. De mate waarin hij moet inprenten en de inzet die hij erbij moet leveren is niet altijd eenvoudig. Een wekschema hanteren waarbij hij ís avonds 1,5 uur na het slapen gaan gewekt wordt en 1 uur daarna nog eens met de oefeningen om goed wakker te worden is een zinvol trainingsprogramma. Hij moet daarbij ook een kalender of dagboek bij houden om er een wedstrijd van te maken. Dit zelfde geldt ook voor de plaswekker. Wanneer hij er niet wakker van wordt dan zal hij moeten oefenen om er wel wakker van te worden. Voor sommige ouders is zo een coach houding best moeilijk en dan is het raadzaam om er begeleiding bij te zoeken via de GGD (zie de link op de site) of via een ziekenhuis of particulier adviesbureau specifiek voor bedplassen (zie de link op de site).
Tenslotte is het de moeite waard om Minrin te proberen. Dit medicijn vermindert de urine productie kan ondersteunend zijn voor de training of kan gegeven worden bij vakantie , kamp, of slaapfeestjes. Het is wel belangrijk dat de goede dosering gegeven wordt. Hij mag 0,4 mg hebben, natuurlijk in overleg met de huisarts. Sommige kinderen zijn pas in de loop van de nacht nat en kunnen dan beter de Minrin bij het wekken nemen. Ik hoop dat u nog enkele aanknopingspunten vindt. Tenslotte kunt u nog even op de nieuws pagina kijken naar het boek dat net is uitgekomen. Dit boek geeft hele concrete tips en instructies die u mogelijk kunt gebruiken. Veel succes.

met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut


Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag