Vraag:
dinsdag, 21 januari 2003

ik wil heel graag van mijn bedplassen afkomen ik heb nu een plaswekker maar ik heb moeite met wakker worden.kunt u mij advies geven

Antwoord:
zaterdag, 25 januari 2003

Wakker worden van de wekker moet je leren. Het is wel van essentieel belang anders werkt de wekker niet. Leren wakker worden doe je door ís avonds voor je gaat slapen inprentingsoefeningen te doen. De volgende punten moet je goed in je hoofd prenten door te zeggen tegen je zelf:
∑ Ik blijf droog vannacht
∑ Staat de plaswekker goed aan
∑ Heb ik het geluid van de wekker goed in mijn hoofd
∑ Wanneer ik dat geluid hoor spring ik uit mijn bed (ik ben net een brandweerman die opspringt om de brand te gaan blussen)
∑ En ga ik naar de WC om te plassen
∑ Wanneer ik uit mij zelf wakker word ga ik er ook altijd uit om te plassen

Met deze extra inprentingsoefeningen heeft de wekker mogelijk meer resultaat. Let ook even op dat je ís avonds geen koolzuurhoudende drankjes drinkt en dat je voor het slapen gaan een keer plast dan even gaat lezen en de inprentingsoefeningen doet en dan nog een keer gaat plassen. Tevens is het belangrijk dat je regelmatig ontlasting hebt anders kun je de blaas niet goed voelen. Ook kun je overwegen om de Droog Bedtrainingen uit te voeren. Deze training doet ook een beroep op de wekbaarheid en is een intensievere methode dan de plaswekker. Je kunt daar eventueel hulp bij zoeken. Dit kan bijvoorbeeld bij de GGD. Adressen vind je via de links op de site. Ook particulieren adviesbureaus worden daar genoemd. Er zijn ook enkele ziekenhuizen die begeleiding geven zoals: in het ziekenhuis in Meppel, Dordrecht, Arnhem, Deventer, Hoorn, Almelo. Veel succes.


met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag