Vraag:
woensdag, 22 januari 2003

Mijn zoon(volgende week 8 jaar) plast nog elke nacht in bed.
We hebben nu twee keer de plaswekker geprobeerd, zonder succes.
Nu heb ik op internet de firma Elther uit Tilburg gevonden.
Ze hebben ook plaswekkers die een harder geluid maken.Graag wil ik weten of u daar ervaring mee hebt.Mijn zoon wordt nu namelijk niet wakker van de plaswekker.
Ook wil ik vragen of het zin heeft om naast hem te gaan slapen, zodat ik hem kan helpen wakker te worden als de plaswekker afgaat.
Ook heb ik weleens gehoord van een interne training in een ziekenhuis. Bestaat dat ook voor kinderen van 8 jaar.
Soms is een beetje 'druk' van vreemden de weg tot succes.
Als ik mijn zoon namelijk wakker maak schopt en slaat hij mij waar hij maar kan. Als mijn moeder dat doet gaat het er rustig aan toe.

hopelijk krijgen we snel antwoord op onze vragen.
Met vriendelijke groet Anneke

Antwoord:
zaterdag, 25 januari 2003

De firma Elther heeft een degelijke plaswekker met een hard belsignaal. Bovendien zit er een knop op het toestel waar hij de plaswekker mee af kan laten gaan zonder dat het broekje nat is. Op die manier kan hij het geluid van de wekker voor het slapen gaan goed in zijn hoofd prenten. Dit is belangrijk om er wakker van te worden.
Wanneer hij niet wakker wordt van de wekker dan is het van belang dat hij leert de wekbaarheid te verhogen door voor het slapen gaan in te prenten dat hij wakker moet worden van de wekker.Hij moet het geluid van de plaswekker goed in zijn hoofd prenten en zeggen tegen zichzelf:
∑ Ik blijf droog vannacht
∑ Staat de plaswekker goed aan
∑ Heb ik het geluid van de wekker goed in mijn hoofd
∑ Wanneer ik dat geluid hoor spring ik uit mijn bed (ik ben net een brandweerman die opspringt om de brand te gaan blussen)
∑ En ga ik naar de WC om te plassen
∑ Wanneer ik uit mij zelf wakker word ga ik er ook altijd uit om te plassen

Met deze extra inprentingsoefeningen heeft de wekker mogelijk meer resultaat. Het boos worden ís nachts heeft te maken met de wekbaarheid. Wanneer hij die probeert te verbeteren zal hij minder boos wakker worden. Let ook even op dat hij ís avonds geen koolzuurhoudende drankjes drinkt en dat hij voor het slapen gaan een keer plast dan even gaat lezen en de inprentingsoefeningen doet en dan nog een keer gaat plassen. Tevens is het belangrijk dat hij regelmatig ontlasting heeft anders kan hij zijn blaas niet goed voelen. Ook kunt u overwegen om de Droog Bedtrainingen uit te voeren. Deze training doet ook een beroep op de wekbaarheid en is een intensievere methode dan de plaswekker. U kunt daar eventueel hulp bij zoeken. Dit kan bijvoorbeeld bij de GGD. Adressen vindt u via de links op de site. Ook particulieren adviesbureaus worden daar genoemd. Er zijn ook enkele ziekenhuizen die begeleiding geven zoals: in het ziekenhuis in Meppel, Dordrecht, Arnhem, Deventer, Hoorn, Almelo. Tenslotte het boek dat op de nieuws pagina is genoemd geeft veel van dit soort tips. Veel succes.

met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag