Vraag:
woensdag, 22 januari 2003

mijn dochter is 5 en plast dus nog in bed.moet ik mij hier al druk om maken of zal het nog wel over gaan. ze voelt het namelijk niet als ze s'nachts moet plassen.ik maak ze s'avonds niet wakker omdat ik ze niet goed wakker krijg. wordt ze wel een keer goed wakker wil ze niet meer gaan slapen. heeft u advies over dit probleem. b.v.d mevr. w

Antwoord:
zaterdag, 25 januari 2003

Kinderen op 5 jarige leeftijd hebben nog een grote kans dat zij spontaan droog worden. Wekken is wel een manier om te kijken of het met een beetje hulp toch lukt. Wanneer uw dochtertje daarna inslaap problemen heeft, dan zou ik er niet te veel druk op uit oefenen. Wanneer u toch nog een wilt oefenen met haar om goed wakker te worden dan kunt u met haar voor het slapen een geluid afspreken dat zij moet herkennen wanneer ze gewekt wordt. Het geluid laat u voor het slapen gaan een paar keer horen. Zij moet dan hard op denken ď wanneer ik dit hoor moet ik wakker worden en gaan plassenĒ . Voorbeelden van geluiden zijn:
∑ Ratel
∑ Muziekdoosje
∑ Politieauto
∑ Fluit
∑ Een muziekinstrument
∑ De radio
∑ Kookwekker
∑ Een favoriet cassette bandje
Het is de bedoeling dat zij iedere avond een ander geluid kiest. Na het geluid te hebben laten horen roept u luid ďwordt wakker wat moet je doenĒ. Zij moet er een wedstrijd van maken dat zij wakker wil worden van het geluid. Wanneer zij het ís morgens nog weet, verdient zij een sticker. Nogmaals niet forceren anders rustig wachten tot ze iets ouder is.

met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag