Vraag:
woensdag, 22 januari 2003

Wij hebben 3 kinderen van 4 en 6 jaar. Allemaal overdag zindelijk. Ze hebben alledrie 's nachts nog een luier om. Af en toe proberen we weer door ze 's avonds wakker te maken om te plassen ze droog te krijgen. Meestal lukt het twee a drie nachten achter elkaar en vervallen ze weer in bedplassen. Vanwege het verschonen van het bed doen we dan maar weer een luier om.
Ik heb een aantal vragen;
1.Is een luier 's nachts niet goed omdat het kind het plassen niet voelt?
2.Vanaf welke leeftijd moeten wij ons echt zorgen gaan maken of maatregelen nemen?
3.Moet je het kind er op wijzen dat hij 's nachts in zijn luier plast? De oudste van 6 wil soms laat gaan slapen en plast dan ook in zijn luier. Als wij hem erop aanspreken zegt hij het niet te hebben gevoeld. Het is voor ons niet duidelijk of hij het opzettelijk doet (geen zin hebben om naar het toilet te gaan) of het echt niet voelt. Je weet soms niet meer waar je goed aan doet.
4.Heeft het zin om een kind 's avonds laat nog te laten plassen (1 of 2 keer)?

Antwoord:
zaterdag, 25 januari 2003

Allereerst een luier heeft geen verkeerde invloed wanneer die ís nachts omgedaan wordt. Voor sommige kinderen is het wel duidelijker wanneer zij echt gaan trainen om geen luier om te doen. Ze voelen dan onbewust beter dat ze op moet letten. In geval van uw kinderen kan het geen kwaad ze een luier om te doen. Uw tweede vraag was; Ďop welke leeftijd u zich echt zorgen moet makení. Ons advies is om vanaf de leeftijd van 5-6 jaar te beginnen met wekken en kleine beloningen. Wanneer dat niet werkt dan kunt u vanaf 7-8 jaar de plaswekker gaan gebruiken. Belangrijk is om niet te lang zinloos door te gaan. Wanneer een methode niet aanslaat kunt u er beter mee stoppen en het later nog eens proberen. Bovendien moet het kind er ook aan toe zijn. Het moet zelf ook graag droog willen worden. Sommige kinderen vinden het wel erg maar weten over het algemeen niet hoe ze het moeten oplossen. Als een soort overlevingsmechanisme doen zij alsof het niet bestaat en ze zeggen het niet te voelen. Dit is een ontwijkhouding die onbewust aanwezig is om het niet als erg te ervaren. ís Avonds een of twee keer wekken kan heel nuttig zijn en het hen net iets makkelijker maken om droog te slapen. Kijkt u ook eens naar het boek op de nieuws site. Veel succes.

met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag