Vraag:
donderdag, 23 januari 2003

Korte samenvatting. Dochtertje is 4 jaar en 4 mnd. Vanaf 2e verjaardag overdag zindelijk (met nauwelijks ongelukjes nadien). Vanaf 3,5 jaar 's nachts zindelijk (met af en toe een ongelukje). Ik haal haar er nog steeds rond 10:30 uit voor een plas. Toen zij naar de basisschool ging (op dat moment dus 2 jaar overdag zindelijk en 0,5 jaar 's nachts) ontstonden de problemen. Eerst 's nachts: elke nacht weer nat. Ik schreef dit toe aan dieper slapen i.v.m. school. Na een paar weken stickersysteem ingevoerd. En wat bleek: na 11 nachten waren de 10 stickers geplakt. Hierna is ze weer elke nacht nat. Groter probleem is overdag. Sinds een maand of 3 is een paar keer per dag haar broek nat (niet compleet, maar flinke scheuten in haar broek). Niets lijkt te helpen.
Wat nu?

Antwoord:
zaterdag, 25 januari 2003

Wanneer uw dochtertje normaal zindelijk is geworden en nu ineens overdag en ís nachts urine verliest, dan zou ik allereerst de urine laten controleren bij de huisarts. Vraagt u dan wel of de urine op kweek gezet kan worden. Wanneer daar niets uit komt dan is het mogelijk een probleem van niet tijdig herkennen van signalen. Regelmatig laten plassen is een eerste stap. Wanneer het probleem zich niet oplost kunt u een verwijzing vragen naar een kinderarts of een ziekenhuis met een centrum waar zij ervaring hebben op dit gebied. Meestal moeten kinderen dan 6 jaar zijn. U kunt het nog even aan kijken. Vaak is de start op de basis school een enerverende periode voor kinderen. Zij moeten ineens veel aandacht voor allerlei dingen hebben waardoor het zindelijk worden onderaan het rijtje van prioriteiten komt. Het geven van structuur en enige hulp bij het herinneren om naar de wc te gaan is dan wel belangrijk. Wekt u haar desnoods ís avonds een keer extra. Mocht het toch problemen blijven geven dan zou ik een verwijzing vragen.
De meeste academische ziekenhuizen hebben deskundigen op dit gebied, zoals Groningen, Rotterdam, Amsterdam, Nijmegen, Utrecht. Maar ook het Diaconessen ziekenhuis in Meppel, het Carolus ziekenhuis in Den Bosch, het ziekenhuis in Deventer en het Anthoniusziekenhuis in Nieuwegein weten veel van dit probleem af. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag