Vraag:
vrijdag, 24 januari 2003

Hallo,

Wij hebben een zwakbegaafd pleegkind van 6 jaar. Hij woont sinds twee en een half jaar bij ons nadat hij nogal wat keren overgeplaatst is. Hij is nu overdag droog en elke nacht nat. Verder is hij kern gezond ,alleen motorisch nogal zwak en heeft hij een I.Q. van 70.
Wij hebben er nooit een punt van gemaakt en hij kreeg gewoon een nachtluier aan. Ik kan eigenlijk slecht inschatten of het zin heeft om met hem te beginnen aan een droogtraining.
Hebben jullie hier ervaring mee en een eventueel advies?

Alvast bedankt.

pleegmoeder Henriette

Antwoord:
zaterdag, 25 januari 2003

Het is moeilijk te zeggen wanneer u kunt beginnen met trainen bij uw pleegzoon. Hij is zwakbegaafd en meestal begin je een training iets later dan kinderen van zijn leeftijd. Toch kunt u wel iets proberen en kijken hoe hij erop reageert en hoe het gaat. Wanneer het te moeilijk voor hem blijkt dan stopt u ermee en probeert u het later nog eens. U kunt beginnen met wekken, 1,5 uur na het slapen gaan en eventueel 1 uur daarna nog eens. Wanneer dat goed gaat bouwt u de wektijden af naar een keer. Wanneer hij moeilijk wakker wordt kunt u proberen of het lukt met wekken met een geluid. Het geluid laat u voor het slapen gaan een paar keer horen. Hij moet dan hard op denken ď wanneer ik dit hoor moet ik wakker worden en gaan plassenĒ . Voorbeelden van geluiden zijn:
∑ Ratel
∑ Muziekdoosje
∑ Politieauto
∑ Fluit
∑ Een muziekinstrument
∑ De radio
∑ Kookwekker
∑ Een favoriet cassette bandje
Het is de bedoeling dat hij iedere avond een ander geluid kiest. Na het geluid te hebben laten horen roept u luid ďwordt wakker wat moet je doenĒ. Hij moet er een wedstrijd van maken dat zij wakker wil worden van het geluid. Wanneer hij het ís morgens nog weet, verdient hij een sticker. Nogmaals niet forceren anders rustig wachten tot hij iets ouder is. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag