Vraag:
zaterdag, 25 januari 2003

Wij hebben een dochter Jasmijn van 5,5 jaar. Zij is vrij laat overdag zindelijk geworden (3,5) en plast nu nog 8-10 keer per maand in bed. Ze draagt 's nachts altijd een luier. Wij nemen haar een keer per nacht op, rond een uur of tien. Soms heeft zij dan al in haar luier geplast, heel soms plast zij na het opnemen toch nog in haar luier. Overdag gaat zij vrij vaak plassen. We denken dat ze een vrij kleine blaas heeft. Sinds een half jaar nemen wij haar op en mag zij een sticker plakken als ze droog gebleven is. Er staat een beloning op wanneer ze altijd droog blijft 's nachts. Ze vindt het stickers plakken wel leuk, maar verder lijdt ze niet onder het bedplassen. Het is voor haar nog heel gewoon. Er is in dat half jaar ook niet echt progressie te zien. Wij lijden er ook niet onder maar hebben wel zorgen over wanneer het dan wel overgaat en vragen ons af of we er juist meer of minder aandacht aan moeten geven. Na het lezen van jullie informatie lijkt onze aanpak niet de juiste. Moeten we wachten tot ze zes jaar is? Zo nee, wat is dan de beste aanpak? Is het verstandig hulp te zoeken en zo ja, wanneer? Alvast bedankt voor de moeite,
N.K.

Antwoord:
zaterdag, 25 januari 2003

Op zich heeft u het probleem goed aangepakt maar het is duidelijk te moeilijk voor uw dochtertje mogelijk omdat zij een vrij kleine blaas heeft. De wektijd bij kinderen met een kleine blaas, is het beste anderhalf uur na het slapen gaan en een uur daarna nog een keer. In de eerste 2 uur van de avond wordt nog de meeste urine aangemaakt. Wanneer deze wekmethode onvoldoende resultaat heeft dan zou ik even wachten tot zij wat ouder is. Let wel op dat ze overdag voldoende drinkt, zodat zij de blaas kan oefenen om capaciteit op te bouwen.
Wanneer u zich zorgen blijft maken over de kleine blaas capaciteit meet u dan eens hoeveel ze plast nadat ze maximaal heeft opgehouden. Wanneer dit minder is dan 150 cc dan heeft zij inderdaad een kleine blaas. Eventueel kunt op een verwijzing vragen aan de huisarts voor de kinderarts of kinderuroloog. Voorals nog lijkt mij dat nu nog wat voorbarig. Veel succes.

met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag