Vraag:
zaterdag, 25 januari 2003

Mijn zoon is 9 jaar oud en plast alle nachten nog in bed.
2 jaar terug plaste hij ook overdag nog veel in zijn broek( 4 keer per dag) Hij heeft toen onderzoeken gehad in het ziekenhuis en het bleek dat zijn blaascapaciteit erg klein was en de blaaswand heel stug. Mijn zoon heeft echter veel baat gehad bij fysiotherapie. Door eenvoudige oefeningen voor de bekkenbodemspieren kan hij zijn blaasspieren beter beheersen.Nu is hij soms aan het eind van de dag nog nat.Wel moet hij vaak plassen en kan het niet lang ophouden. Als het overdag weer te vaak mis gaat herhalen we de oefeningen weer met goed resultaat! In uw site lees ik echter nergens iets over fysio.Mijn zoon kreeg in het begin ook het medicijn Dridase maar daar zijn we gauw mee gestopt daarvan kreeg hij last van zijn ogen en zat de hele dag met zijn ogen te draaien.Eigenlijk wil ik weer beginnen met blaastraining 's nachts en weet eigenlijk niet of ik het in combinatie het Minrin moet doen omdat hij vorige keer ook slecht op medicijnen reageerde( ik heb al eerder een plaswekker geprobeerd, hij ging 3 keer af maar mijn zoon hoorde hem niet)Denk u dat het zinvol is de plaswekker te proberen?
Mijn zoon heeft ook ruimte tussen zijn stembanden waardoor hij hees is (vastgesteld door een K en O arts en ik heb gehoord dat dat samen kan gaan met een blaasprobleem. Weet u hier meer over?

Antwoord:
zondag, 26 januari 2003

Uw zoontje heeft naast het bedplassen, een kleine blaas inhoud met mogelijk een kramperige blaas, zodat hij vele kleine plasjes doet. Met moeite en inspanning is hij in staat overdag droog te blijven en soms lukt hem dan ook niet. De reden waarom de blaas klein is, valt zo op papier niet te zeggen. Er kan een verkeerde gewoonte zijn ontwikkeld, maar er kan ook ergens een kleine vernauwing zitten in de plasbuis. Deze vernauwing zorgt ervoor dat hij de blaas leeg moet persen, waardoor hij een stugge blaaswand heeft gekregen, die niet in staat is veel rek te vertonen. Het kan ook zijn dat hij persen als gewoonte heeft aangeleerd waardoor de blaaswand stug en dik is geworden. Bij hem zijn, zoals u schreef de afwijkingen uitgesloten. Wanneer hij overdag nog moeite heeft met blaascontrole zal hij er ís nachts zeker ook moeite mee hebben. Mijn advies is dan ook oefenen om overdag de plas langer op te houden en daarbij voldoende te drinken, minstens 1,5 liter per dag. Dan leert hij zijn blaas overdag te voelen en te trainen. Door zijn plas regelmatig te meten ziet hij zelf ook of de blaas meer volume kan bevatten. Pas dan kan weer aan het bedplassen gewerkt worden. Gezien zijn blaasproblemen zou ik de plaswekker met Minrin en wekken tegelijk adviseren. De nadruk zal dan moeten liggen op het verhogen van de wekbaarheid. Het boek met trainingsadviezen wat net uit is gekomen, vindt u op de nieuws pagina. Misschien dat u daar wat aan heeft. Wij noemen de fysiotherapie niet als behandelmogelijkheid, omdat echt bedplassen geen spier probleem is en dus niet bij de fysiotherapie thuis hoort. De relatie tussen stembanden problemen en bedplassen is nooit wetenschappelijk aangetoond en kan toeval zijn. Veel succes met uw zoon.


Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeute

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag