Vraag:
zondag, 26 januari 2003

hallo ik heb een vraag. ik ben 13 jaar en plas nog in bed ik heb al 3 keer de wekker geprobeert maar zonder resultaat. ook de medicijnen werken niet echt. nou ben ik vorige weekend bij mijn opa en oma wezen logeren. mijn oma heeft me s'avonds een luier om gedaan die s'ochtens natuurlijk nat was. mijn oma heeft mijn luier s'ochtends pas afgedaan na het ontbijt maar onder het ontbijt heb ik dus ook nog in mijn luier geplast hoewel ik dat niet voelde. toen ik weer aangekleed was (zonder luier). heb ik in mijn broek geplast wel 3 keer op een dag. mijn oma vond dat niet leuk en heeft me toen de zondag een luier omgehouden. mijn moeder weet niet wat ze moet doen. heeft u raad? bedankt alvast.

Antwoord:
zondag, 26 januari 2003

Jammer dat de plaswekker en medicijnen bij jou niet gewerkt hebben. De vraag is natuurlijk wat de reden van het falen is. Er kunnen meerdere oorzaken zijn. Ik noem er een paar:
-De wekker is niet op het juiste moment gebruikt, bijvoorbeeld omdat je te jong of te weinig gemotiveerd was.
- Je hebt niet geleerd ook wakker te worden van de wekker, wat bij sommige kinderen extra moeilijk is omdat ze moeilijk wekbaar zijn.
-Je bent terug gevallen en je hebt te lang gewacht om een “opfriscursus” te doen door de methode verkort te herhalen.
-Er is niet goed gekeken wat de oorzaak van het bedplassen is zodat daar in de training extra aandacht aan is besteed.
-Je hebt een extreem moeilijke wekbaarheid, waardoor een intensieve methode bij jou noodzakelijk is om dit patroon te doorbreken.

Je zegt dat Minrin niet echt helpt. Er kunnen een aantal redenen voor zijn:
- Jij hoort bij de groep kinderen bij wie Minrin geen baat heeft.
- Minrin is niet op het goede tijdstip gegeven. Wanneer jij meestal vroeg in de nacht wakker is dan moet hij Minrin ruim ( vlak voor tot een uur ) voor het slapen in genomen worden, maar wanneer jij in de loop van de nacht nat bent kan de Minrin beter in genomen worden wanneer je 2 uur geslapen hebt door een wekker te zetten of door hem wakker te maken.
- Minrin kan ook te laag gedoseerd zijn. Je mag maximaal 2 tabletjes per nacht. Dit zou je nog eens met de huisarts kunnen overleggen, met name voor de kamp periode of vakantie. Je kunt het dan thuis van te voren uit proberen.
- Minrin blijkt ook goed te werken in combinatie met een wekmethode of met de plaswekker. Na een droge periode kan de Minrin worden afgebouwd.
Wanneer je niet wakker wordt van de wekker dan is het van belang dat je leert de wekbaarheid te verhogen door voor het slapen gaan in te prenten dat je wakker moet worden van de wekker of bijvoorbeeld een wachtwoord of de droge bed training. Je vindt daar informatie over op de site onder het hoofdstuk :”niet medicamenteus”.

Wanneer je niet verder komt is professionele hulp nodig. Dit is afhankelijk waar je woont. Je kunt eens informeren bij de GGD afdeling jeugd bij u in de buurt. Verder zijn er een aantal ziekenhuizen die begeleiding geven, zoals in : Meppel, Dordrecht, Arnhem, Deventer, Hoorn, Almelo. Kijkt u ook nog even op de site bij links. Wat betreft jouw verhaal over de luier kan ik zeggen dat je bij het dragen van een luier minder alert bent wat je voelt en wat je blaas aangeeft, daardoor ben je misschien sneller nat. Je weet dat je overdag droog kan blijven en die vaardigheid ben je niet zomaar kwijt. Dus probeer gewoon op te letten wat je voelt dan voel je de signalen van je blaas overdag meestal ook bijtijds
Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverebrg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeute

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag