Vraag:
zondag, 26 januari 2003

Geachte mevrouw/mijnheer,
Onze dochter Inge is 6 jaar en heeft veelvuldig blaasontstekingen. Uit onderzoek (echo & nierefuncties in het bloed) is alles oke. De E-coli bacterie wemelt in haar blaas. Daarnaast plast ze in bed, is overdag droog, en ze heeft een voedselintollerantie voor antioxidant (vit c) ofwel de stof E 300 en de stof smaakversterker (E 621)
Heeft u nog tips voor mij t.a.v de blaasproblematiek. Ik zoek zelf in de hoek van homeopatische tabletten van b.v dr Vogel. Groetend Mw. Kl Gunnewiek

Antwoord:
donderdag, 6 februari 2003

Geachte mevr. Gunnewiek,

het is heel jammer dat uw dochter op het moment niet zo goed tegen toegevoegde vitamine C kan, want dat is nu precies een heel eenvoudig middel om te zorgen dat ze wat minder blaasontstekingen krijgt. Bij mensen die vaak blaasontstekingen hebben zonder dat ze afwijkingen aan blaas en urinewegen hebben (en dat lijkt bij uw dochter het geval), helpt het aanzuren van de urine (meest makkelijk met vitamine C) vaak prima in het verminderen of opheffen van de blaasontstekingen. Soms lukt het wel met het natuurlijke vitamine C in natuurlijke vruchtendranken (uitgeperste sinasappels, grapefruits, en dergelijke)
Van verder belang is dat uw dochter veel drinkt (anderhalf tot twee liter per dag) en voldoende vaak naar de wc gaat (3-8 maal per dag is normaal). Op de wc moet ze goed zitten, d.w.z. de voeten moeten plat kunnen steunen op de grond (eventueel op een stoofje), de knieŽn en heupen moeten rechte hoeken maken (dus niet vooroverhangen of "in de pot hangen") en ze moet zorgen dat ze goed uitplast. Als er namelijk urine achterblijft in de blaas kan dat voor ontstekingen zorgen. Bij sommige kinderen helpt het om goed uit proberen te plassen, te gaan staan en een minuut later weer een keer goed uit proberen te plassen.
Het kan zijn dat het bedplassen een gevolg is van de blaasontstekingen. Als de blaasontstekingen dan over zijn is soms het bedplassen ook over. Verder kunt u de gebruikelijke begeleidingen proberen zoals die op de website staan vermeld.

Succes,

Frank van Leerdam
jeugdarts.

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag